Templat Surat Iringan

The cover letter is the best way to reinforce your resume example, captivate recruiting managers, and start receiving calls for interviews.

 

lettre de motivation

Resume menunjukkan profesionalisme dan pengalaman anda, tetapi dengan sendirinya, ia tidak semestinya menyatakan betapa hebatnya perlawanan anda atau keinginan anda untuk bekerja untuk syarikat itu.

Sekadar resume tidak mencukupi untuk meyakinkan pengurus pengambilan pekerja untuk menemuduga anda. Surat iringan boleh memainkan peranan penting dalam permohonan kerja, oleh itu anda mesti menyertakannya sekiranya anda mahu permohonan anda menonjol.

Terdapat ramai pemohon di luar sana yang sama seperti anda. Mereka mungkin mempunyai kemahiran, pengalaman, latar belakang pendidikan dan pencapaian yang serupa. Kebanyakan pemohon tidak berpeluang untuk bercakap dengan pengurus atau perekrut yang mengambil pekerja sebelum temuduga. Oleh itu, adalah penting untuk anda memberi tanggapan pertama yang hebat. Anda boleh melakukannya dengan menulis surat iringan yang mengagumkan.

Surat iringan anda mestilah profesional dan juga menarik. Jangan membosankan pengurus pengambilan pekerja dengan surat yang terlalu panjang. Tarik perhatian mereka dari pembukaan surat iringan anda dan pastikan mereka membaca sehingga akhir. Yakinkan mereka bahawa mereka perlu melihat resume anda dan menghubungi anda untuk temuduga. Serlahkan personaliti anda!

Anda perlu memastikan bahawa surat iringan anda menjawab kriteria yang diperlukan dalam butiran pekerjaan. Ia perlu menyokong resume anda. Surat iringan anda harus meyakinkan pengurus pengambilan pekerja untuk melihat resume anda dan menghubungi anda untuk temuduga.

Reka Bentuk Kami

Kami mengesyorkan anda untuk melihat reka bentuk templat surat iringan kami yang telah kami sediakan. Lihat yang mana satu yang paling sesuai dengan profil anda.

4 Contoh Surat Iringan

Apakah jenis-jenis berbeza surat iringan? Mari kami tunjukkan kepada anda 4 jenis surat iringan yang telah kami sediakan untuk anda kerana pendekatannya berubah bergantung kepada situasi pemohon.

Seorang pelajar tanpa pengalaman tidak boleh mempunyai pendekatan surat iringan yang sama dengan seseorang yang mempunyai kerjaya selama 7 tahun. Jadi mesej yang disampaikan mestilah disesuaikan mengikut profil.

Berikut adalah beberapa contoh surat iringan untuk profil yang berbeza.

1. Surat iringan pelajar kolej


Ahmad Shafiq
Pelajar Reka Bentuk Grafik
ahmadsafiq@outlook.com
+1-123-123-1234
Portfolio: ahmadsafiq.com

Kepada:
Amalina Rashid
Ketua Pengambilan Pekerja
ABC Digital Design Co.

Orlando, FL

20 Julai, 2022

Yang dihormati Amalina Rashid,

Saya Ahmad Shafiq, seorang pelajar rekaan grafik di Universiti Seni Orlando, kelas tahun 2021.

Saya menulis kepada anda hari ini bagi menyatakan minat saya untuk menyertai program latihan ABC Digital Design Co. Saya sentiasa mengikuti hasil kerja syarikat anda selama bertahun-tahun. Banyak kali, projek-projek anda telah menjadi inspirasi saya untuk terus mendapatkan ijazah reka bentuk grafik.

Kepakaran saya termasuk penciptaan logo, reka bentuk poster dan reka bentuk pembungkusan. Perisian yang saya gunakan termasuk Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, CorelDRAW, dan banyak lagi. Saya telah menyertai pelbagai pertandingan seni di universiti dan baru-baru ini saya telah memenangi tempat pertama untuk Reka Bentuk Surat Berita Korporat Terbaik tahun 2021.

Adalah merupakan satu penghormatan kepada saya jika berpeluang untuk belajar secara langsung daripada pasukan reka bentuk grafik anda dan menghulurkan apa-apa jenis bantuan kepada syarikat anda.

Terima kasih atas masa yang anda luangkan untuk membaca permohonan saya. Saya sangat berbesar hati untuk berjumpa dengan anda dan membincangkan langkah selanjutnya yang telah saya ambil dalam kerjaya ini.

Yang benar

Ahmad Shafiq

2. Surat iringan pengurus


Chan Wai Kit
Sales Manager
chanwaikit@outlook.com
+1-123-123-1234
LinkedIn: Chan Wai Kit

Kepada:
Frances Cruz
Ketua pengambilan
XYZ Automobile
Sacramento, CA

20 Julai 2022

Miss Frances Cruz:

Saya Chan Wai Kit, seorang pengurus jualan kenderaan bermotor berpengalaman dengan lebih 7 tahun pengalaman dalam industri ini. Saya ingin menyatakan hasrat saya untuk menjadi sebahagian daripada jabatan jualan XYZ Automobile sebagai pengurus jualan.

Saya merupakan pengurus jualan ABC Auto Sales untuk 5 tahun yang lepas. Tanggungjawab saya termasuk menguruskan akaun pelanggan VIP, pasukan pengurus jualan junior dan rakan jualan. Saya pakar dalam jualan SUV, lori pikap, van dan trak besar dan telah dianugerahkan pengurus jualan tahunan selama tiga tahun berturut-turut. Pasukan saya telah mencapai 140% daripada kuota jualan 2020 kami.

Pengetahuan meluas saya dalam kenderaan bermotor besar dan pengalaman menguruskan pelanggan dari semua lapisan masyarakat membolehkan saya menjadi pengurus jualan terbaik dengan hasil kepuasan pelanggan yang mengagumkan. Kemahiran saya juga termasuk kepimpinan, penyelesaian masalah, penyediaan belanjawan dan pengurusan projek.

Kekaguman saya terhadap XYZ Automobile bermula sejak tahun pertama saya sebagai rakan jualan kereta. Saya sentiasa mahukan kerjaya bersama syarikat anda kerana jenama, nilai syarikat dan visi anda, yang sejajar dengan kepercayaan peribadi dan matlamat kerjaya saya.

Saya telah melampirkan resume saya yang merangkumi butiran terperinci tentang sejarah pekerjaan saya, latar belakang pendidikan, latihan dan pencapaian saya.

Saya menghargai masa yang anda luangkan untuk membaca permohonan saya. Saya bersedia untuk menghadiri temuduga pada masa yang paling sesuai bagi anda supaya kita boleh membincangkan butirannya dengan lebih lanjut.

Yang benar,
Chan Wai Kit

3. Surat iringan peralihan kerjaya


Suraya Shukor
Pakar Khidmat Pelanggan
surayashukor@outlook.com
+1-123-123-1234
LinkedIn: Suraya Shukor

Kepada:
Tyler Martin
Ketua pengambilan
Central Technology Inc.
Phoenix, AZ

20 Julai, 2022

Dear Tyler Martin:

Saya Suraya Shukor, seorang pakar perkhidmatan pelanggan di Zeus Tech Co. selama 3 tahun. Saya telah berjaya memberikan sokongan pelanggan yang cemerlang kepada pelanggan dan pelanggan syarikat kami melalui e-mel, chat, telefon dan secara bersemuka. Saya telah menerima pelbagai anugerah dan pencapaian di jabatan kami termasuk Pakar Khidmat Pelanggan berprestij pada tahun 2020.

Kerjaya profesional saya sebagai pakar khidmat pelanggan merupakan landasan latihan yang bagus untuk menjadikan saya seorang yang sangat teliti, cermat dan sangat profesional pada setiap masa. Ini hanyalah beberapa daripada banyak kualiti yang akan menjadikan saya Pembantu Eksekutif yang hebat di Central Technology Inc.

Saya telah mengendalikan banyak akaun VIP selama ini dan sentiasa menerima skor kualiti 100% untuk kepuasan pelanggan. Saya juga telah meraih kemahiran teknikal seperti pengurusan projek, pengendalian akaun pelanggan, pengendalian e-mel dan telefon, pengurusan media sosial, dan banyak lagi yang sangat berguna sebagai seorang pembantu eksekutif.

Bekerja dengan Zeus Tech Co. sentiasa menjadi matlamat kerjaya peribadi saya. Saya mengagumi nilai dan visi syarikat anda kerana ia sangat serupa dengan nilai dan visi saya. Adalah merupakan satu penghormatan sekiranya saya dapat membantu eksekutif syarikat anda.

Terima kasih atas masa yang telah anda laburkan untuk membaca permohonan saya. Resume saya dilampirkan bersama surat iringan ini untuk semakan anda dan saya berbesar hati untuk berjumpa dengan anda untuk temuduga bagi membincangkan bagaimana saya boleh menggunakan kemahiran saya dalam syarikat anda.

Yang benar,
Suraya Shukor

4. Surat iringan pencalonan diri


Celine Yoh
Pakar Pemasaran Digital
celineyoh@outlook.com
+1-123-123-1234
LinkedIn: Celine Yoh

Kempada:
Diana Browning
Ketua pengambilan
Crystal Communications
Dallas, TX

20 Julai, 2022

Diana Browning:

Saya Celine Yoh, seorang pakar pemasaran digital dengan pengalaman selama 6 tahun dalam SEO, pengoptimuman WordPress, penjanaan petunjuk, pemasaran e-mel, pengurusan media sosial, iklan berbayar dan pembinaan pautan. Saya telah bekerja dengan Clear Communications Co. selama lebih 3 tahun sebagai ketua pasukan pemasaran digital.

Saya faham bahawa tiada kekosongan yang diiklankan dalam jabatan pemasaran digital anda di Crystal Communications buat masa ini, tetapi saya ingin menawarkan pencalonan saya sekiranya jawatan tersebut tersedia. Saya kongsikan bersama anda resume saya untuk dipertimbangkan dalam pemilihan untuk jawatan ini pada masa depan.

Saya telah bermula sebagai rakan pemasaran dan dinaikkan pangkat sebagai ketua pasukan pemasaran digital yang membolehkan saya mengasah kemahiran dan kepakaran saya. Saya telah bekerjasama dengan pasukan saya untuk meningkatkan jualan Clear Communications Co. sebanyak 110% serta kadar kepuasan pelanggan kami sebanyak 120%.

Saya mempunyai perakuan Google Ads, SEMrush SEO, dan juga telah mendapat sijil latihan daripada Yoast, Ahrefs, Hubspot, dan Hootsuite. Selain itu, kemahiran menulis kandungan saya telah membolehkan saya menjadi penulis penerbitan untuk beberapa platform besar termasuk Medium dan HubPages.

Adalah merupakan satu penghormatan buat saya untuk menjadi calon bagi jabatan pemasaran digital Crystal Communications apabila adanya kekosongan jawatan. Saya lampirkan resume saya bersama surat ini dan saya berbesar hati untuk membincangkan profil profesional saya secara terperinci dalam temuduga pada masa yang paling sesuai bagi pihak tuan. Terima kasih kerana meluangkan masa menyemak permohonan saya.

Tulus,
Celine Yoh

Apakah itu surat iringan? (Dan mengapakah ia sangat penting?)

Surat iringan adalah dokumen satu halaman biasa yang dilampirkan kepada resume apabila menghantar permohonan kerja. Ramai pemohon membuat kesilapan dengan beranggapan bahawa surat iringan tidak diperlukan, walau bagaimanapun, adalah sangat penting untuk menyertakannya semasa menghantar permohonan anda kepada perekrut.

Walaupun kebanyakan pemohon percaya bahawa resume adalah satu-satunya dokumen yang penting untuk setiap permohonan, sebenarnya surat iringan adalah sama penting. Surat iringan adalah pelengkap resume anda dan membuatkan anda selangkah lebih dekat dengan pekerjaan impian anda.

Kelayakan dan kemahiran anda telah pun ditulis di dalam resume anda, tetapi surat iringan anda memberikan anda satu lagi peluang untuk menonjol di antara pemohon lain dan menarik perhatian pengurus pengambilan pekerja walaupun sebelum ditemuduga.

Ringkasnya, surat iringan anda memberikan gambaran umum kandungan resume anda kepada pengurus pengambilan pekerja. Pada masa yang sama, ia boleh memberikan anda peluang untuk memperkenalkan diri anda dan mempromosikan diri anda selanjutnya. Surat ini mestilah cukup meyakinkan untuk menunjukkan kepada bakal majikan bahawa anda layak ditemuduga dan diambil bekerja.

Petua: Surat lamaran anda selaras dengan resume anda. Ia tidak menggantikan resume anda. Ia melengkapkannya.

Lauren Nelson, seorang pakar komunikasi dan Timbalan Pengarah Aesthetics Cogency menulis bahawa resume yang terperinci dan ditulis dengan baik sahaja tidak menunjukkan bahawa seseorang calon cukup menarik untuk ditemuduga. Beliau percaya bahawa surat iringan yang ditulis dengan baik memainkan peranan yang lebih penting dalam sesuatu permohonan kerana ia boleh menunjukkan sikap teliti dan etika kerja pemohon. “Ia merupakan cerminan personaliti anda yang tidak dapat dilakukan oleh senarai pencapaian,” tambah Nelson.

Petua Bonus: Kebanyakan perekrut membaca surat iringan pemohon sebelum mereka melihat resume. Jika surat iringan cukup meyakinkan, mereka akan menyemak resume anda untuk melihat jika anda layak untuk ditemuduga

Cara untuk menulis surat iringan terbaik dalam 5 langkah.

Terutamanya bagi pemohon yang beranggapan bahawa mereka tidak mempunyai kemahiran menulis yang baik, menghasilkan surat iringan mungkin kelihatan seperti satu tugas yang sangat mencabar. Sesetengah pemohon memilih untuk tidak menulis surat iringan sama sekali kerana mereka merasakan bahawa ia menyusahkan atau terlalu sukar.

Walau bagaimanapun, menyediakan surat iringan untuk dilampirkan bersama-sama resume anda tidaklah sesukar yang disangka. Benarkan kami berkongsi dengan anda prosedur mudah langkah demi langkah yang boleh anda ikuti. Tanpa menyedarinya, anda telah pun selesai menulis surat iringan yang mengagumkan!

Langkah 1 – Pilih templat yang tepat untuk surat iringan anda.

Kebanyakan pemohon beranggapan bahawa mereka perlu menulis surat iringan mereka dari awal. Itulah sebabnya ramai yang tidak menulis surat iringan, terutamanya apabila mereka merasakan bahawa mereka tidak cukup mahir untuk menulis surat ini.

Mujurlah, kini wujud templat surat iringan yang boleh anda gunakan untuk mempercepatkan dan memudahkan proses. Walau bagaimanapun, anda perlu memastikan bahawa anda memilih surat iringan yang sesuai untuk memadankan resume anda dan jawatan yang dipohon. Pilih templat yang nampak profesional dan juga menarik.

Pilih templat surat iringan yang sepadan dengan resume anda. Ia harus sesuai dengan profil anda dan mesej yang anda mahu pengurus atau perekrut terima. Oleh kerana surat iringan dan resume anda disertakan bersama-sama, adalah lebih baik sekiranya penampilan surat iringan anda sepadan dengan rupa keseluruhan resume anda.

Petua: Seperti yang diketahui, anda mahu menarik perhatian perekrut dan anda mahu permohonan anda menonjol. Walau bagaimanapun, anda perlu ingat bahawa kandungan surat iringan anda lebih penting berbanding penampilan yang terlalu kreatif atau melampau. Pilih templat surat iringan dengan bijak. Adalah lebih baik sekiranya anda memilih templat yang nampak profesional.

Langkah 2 – Mulakan surat iringan anda dengan jawatan anda

Seperti resume anda, anda perlu memulakan surat iringan anda dengan tajuk atau pengepala. Bahagian tajuk termasuk nama, gelaran dan maklumat hubungan anda. Pastikan semua butiran ini jelas, mudah dibaca dan tepat. Anda mahu pengurus pengambilan pekerja tahu cara untuk menghubungi anda tanpa perlu mencari butiran tersebut pada resume anda.

Bahagian tajuk resume anda perlu menyertakan maklumat yang berikut.

 • Nama pertama dan nama keluarga anda
 • Kerjaya, pekerjaan, atau jawatan
 • Butiran hubungan: Sertakan alamat e-mel anda, nombor telefon, portfolio atau laman web, dan profil LinkedIn, jika ada
 • Nama pengurus pengambilan pekerja dan jawatannya
 • Nama syarikat
 • Tarikh anda menghantar surat iringan ini

Gunakan templat surat iringan ini sebagai panduan semasa menulis pengepala surat iringan terbaik.

Petua: Pastikan anda menulis nama syarikat yang sedang dipohon pada surat iringan anda. Selain itu, jika anda masih belum ada maklumat lagi, ketahui nama pengurus pengambilan pekerja serta jawatan yang betul. Ini adalah cara yang bagus untuk menyesuaikan surat iringan anda. Ini menunjukkan bahawa anda mempunyai minat yang tulus bukan sahaja untuk jawatan tersebut, tetapi juga terhadap institusi atau syarikat yang dimohon

Langkah 3 – Peribadikan kata alu-aluan anda

Surat iringan umum mungkin kelihatan formal dan cukup profesional, tetapi dengan menghantar surat seperti ini, ia akan melenyapkan peluang anda untuk ditemuduga untuk jawatan tersebut.

Salah satu sebabnya adalah, pengurus pengambilan kerja ini menerima banyak permohonan setiap hari. Surat iringan umum berkemungkinan besar serupa seperti mana-mana surat iringan yang telah diterima oleh mereka sebelum ini.

Inilah peluang anda untuk menarik perhatian mereka. Jadi pastikan anda menyesuaikan dan memperibadikan surat iringan anda sebanyak mungkin.

Perhatian: Anda mesti lakukan yang terbaik untuk mengetahui dan menyertakan nama perekrut atau pengurus pengambilan pekerja dalam surat iringan anda. Kakitangan sumber manusia akan menghargai usaha anda dalam menyertakan nama mereka sebagai tanda hormat. Ia mungkin nampak seperti sesuatu yang kecil, tetapi pastinya akan memberi sedikit kelebihan kepada permohonan anda.

Sila ingat tiga perkara semasa menulis kata sapaan yang terbaik dalam resume anda – formal, penuh hormat, dan ringkas. Anda tidak perlu bersikap terlalu profesional atau formal, tetapi anda masih mahu menunjukkan sikap hormat anda terhadap mereka.

Perekrut dan pengurus pengambilan pekerja akan rasa dihargai apabila anda menyertakan nama dan jawatan mereka. Walaupun sebelum anda ditemuduga, akan terdapat sedikit pertalian yang wujud antara anda dan pengurus pengambilan pekerja kerana anda telah menyebut nama mereka.

Berikut adalah contoh kata sapaan yang formal:

Puan Fatihah Rosli, Pengurus Sumber Manusia.

Kata sapaan ini adalah formal dan profesional. Ia penuh hormat tetapi mesra tanpa perlu kedengaran kolot. Ia juga menyertakan nama dan jawatan pengurus pengambilan pekerja, yang menunjukkan bahawa anda telah meluangkan masa untuk menyesuaikan surat iringan anda.

Anda mungkin mendapat kesan yang sebaliknya jika anda menggunakan ia untuk kata sapaan seperti ini:

Ke hadapan Tuan/Puan yang dihormati dan dikasihi:

Ia kelihatan melampau bukan? Ia kedengaran tidak ikhlas dan tidak mesra. Ia bukanlah sesuatu yang biasa diucapkan oleh seseorang semasa temuduga atau pun semasa perbualan biasa. Pendekatan yang tidak diperibadikan ini memberi tanggapan bahawa anda langsung tidak meluangkan masa untuk sekurang-kurangnya cuba mendapatkan nama pengurus pengambilan pekerja tersebut.

Walaupun ia mungkin tidak mempunyai sebarang kesan negatif terhadap permohonan anda, jenis kata sapaan ini turut tidak memberikan kesan yang positif semasa proses pemilihan permohonan oleh pengurus pengambilan pekerja.

Frasa yang disyorkan untuk kata sapaan

 • Puan Fatihah Rosli, Pengurus Sumber Manusia
 • Cik Fatihah Rosli, Pengurus Sumber Manusia
 • Puan Fatihah Rosli, Ketua Pengambilan Pekerja
 • Fatihah Rosli, Ketua Kakitangan Pengambilan Pekerja

Frasa kata sapaan yang tidak disyorkan

 • Tuan yang dihormati
 • Cik yang dihormati
 • Tuan yang dikasihi
 • Puan yang dihormati
 • Kepada yang membaca
 • Kepada yang berkenaan

Tips: Mungkin ada situasi di mana anda telah mencuba tetapi gagal untuk mendapatkan nama pengurus pengambilan pekerja. Sesetengah syarikat memberi arahan untuk tidak merujuk surat iringan kepada individu tertentu. Oleh itu, anda boleh menggunakan: Perhatian: Pengurus Pengambilan Pekerja atau Kepada Jabatan Sumber Manusia atau lebih baik lagi: Pengurus Pengambilan Pekerja untuk jawatan Pengurus Khidmat Pelanggan.

Bagaimana untuk mendapatkan nama dan orang yang betul?

Kami telah menekankan beberapa kali bahawa adalah penting untuk menyertakan nama dan jawatan pengurus pengambilan pekerja atau perekrut dalam surat iringan anda. Jadi bagaimana sebenarnya anda boleh melakukannya?

Seringkali, iklan kerja kosong tidak mendedahkan nama pengurus pengambilan pekerja atau ketua pengambilan pekerja dalam butirannya. Walau bagaimanapun, anda boleh mendapatkan maklumat ini sendiri.

Berikut adalah beberapa cara untuk mengetahui nama orang yang betul untuk dinyatakan di dalam surat iringan anda.

 • Cari ketua pengambilan pekerja syarikat di LinkedIn.
 • Gunakan Google seboleh mungkin. Kebiasaannya, nama ketua pengambilan pekerja syarikat boleh didapati melalui carian Google.
 • Anda juga boleh mengisi borang hubungan laman web syarikat untuk mendapatkan maklumat yang anda perlukan. Anda juga boleh bertanya di akaun media sosial syarikat.
 • Hubungi syarikat dan tanya siapakah ketua pengambilan pekerja.
 • Jika anda ada rakan atau kenalan yang bekerja dalam syarikat yang sama, tanyakan kepada mereka maklumat ini.

Jika semua strategi ini gagal, sebaliknya, anda boleh menggunakan pilihan kata sapaan yang berikut:

 • Kepada Jabatan Sumber Manusia
 • Kepada Pengurus Pengambilan Pekerja untuk jawatan Pengurus Jualan Wilayah
 • Tuan Pengurus Pengambilan Pekerja

Langkah 4 – Tuliskan pengenalan yang menarik perhatian sepintas lalu

Surat iringan anda adalah peluang pertama anda untuk memperkenalkan diri anda kepada bakal majikan, jadi pastikan anda menggunakan ia sebaiknya. Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan sebelum ini, perekrut dan pengurus pengambilan pekerja menerima banyak permohonan. Kebanyakan daripada mereka tidak akan membaca keseluruhan surat iringan, terutamanya surat yang kelihatan sangat umum.

Anggap ia sebagai satu peluang untuk anda menarik perhatian pengurus pengambilan pekerja dalam masa beberapa saat. Beberapa baris pertama surat iringan anda perlu menarik minat dan memberi kesan yang positif terhadap perekrut. Pastikan mereka ingin membaca keseluruhan surat iringan anda dan ingin menyemak resume anda juga.

Berikut adalah beberapa tips yang akan membantu anda mula menulis pengenalan surat iringan yang terbaik.

 • Tuliskan pengenalan ringkas tentang diri anda. Biar perekrut tahu siapa anda dan apa yang anda lakukan.
 • Nyatakan jawatan yang dipohon dan pastikan ia jelas dari awal.
 • Rumuskan kelayakan anda atau perkara penting tentang anda. Biar mereka tahu mengapa anda adalah calon yang tepat untuk jawatan tersebut.
 • Sertakan beberapa pencapaian terpenting anda dan kemahiran terbaik yang berkaitan dengan jawatan tersebut.

Petua: Pengenalan harus mengandungi butiran mengenai diri anda sendiri dan tujuan surat tersebut. Adalah lebih baik sekiranya anda menulis dengan jelas tanpa sebarang meninggalkan butiran penting yang disebutkan di atas. Hanya tuliskan maklumat yang berkaitan dengan jawatan tersebut.

Contoh yang betul

Anda tidak perlu menulis sesuatu yang luar biasa dalam pengenalan anda untuk menarik perhatian perekrut. Lebih baik sekiranya anda memasukkan maklumat yang berkaitan dengan huraian kerja. Menunjukkan bahawa anda layak dan anda memberi perhatian terhadap butiran huraian kerja mereka sudah boleh membantu menarik minat mereka. Anda berjaya mendapatkan perhatian mereka apabila, dalam pengenalan itu sendiri, anda telah memberitahu mereka bahawa anda adalah calon yang tepat untuk ditemuduga.

Berikut adalah contoh pengenalan surat iringan yang bagus:

BETUL

Saya Nurul Hawa, seorang pakar pemasaran digital yang memberi tumpuan kepada pengurusan media sosial dan pengiklanan berbayar. Saya mempunyai lebih 7 tahun pengalaman profesional dan ingin terus membangunkan kerjaya saya di ABC Digital Marketing Co. sebagai pakar pemasaran digital kanan.

Saya telah bekerja sebagai pakar pemasaran digital kanan XYZ Productions selama 5 tahun yang lepas. Saya menguruskan akaun media sosial, Google Ads dan platform PPC syarikat. Penglibatan laman Facebook syarikat meningkat sebanyak 250% dalam bulan pertama dan telah meningkat secara konsisten sejak itu. Iklan berbayar yang saya uruskan telah menghasilkan peningkatan sebanyak 150% petunjuk dan peningkatan jualan sebanyak 90%. Saya ingin membantu meningkatkan kehadiran media sosial ABC Digital Marketing Co. dan mengukuhkan usaha penjanaan petunjuk dengan pengurusan iklan berbayar yang efektif.[/su_box]

Pengenalan ini sangat bagus untuk surat iringan kerana ia mengandungi semua butiran penting:

 • Pengenalan profesional ringkas termasuk latar belakang kerja
 • Nama syarikat dan jawatan yang dipohon
 • Pengalaman, kemahiran, dan pencapaian pemohon

Contoh yang tidak betul

Di bawah adalah contoh pengenalan surat iringan yang berkemungkinan besar tidak akan memberikan anda reaksi yang sama seperti contoh betul di atas.

TIDAK BETUL

Hai, saya Nurul Hawa. Saya seorang pakar pemasaran digital. Saya telah bekerja dengan penerbitan XYZ selama 5 tahun dan tanggungjawab kerja saya sesuai untuk jawatan kosong di ABC Digital Marketing Co. Saya sentiasa mendapat hasil yang bagus dan berjanji akan melakukan jauh lebih baik apabila diambil bekerja dalam syarikat anda.

Selain daripada contoh di atas tidak ditulis dengan baik, ia juga gagal menyertakan beberapa butiran yang ingin dilihat oleh perekrut dalam surat iringan seperti:

 • Jawatan yang dipohon
 • Kemahiran, kelayakan dan pencapaian yang berkaitan
 • Personalisasi – contoh di atas mempunyai maklumat yang sangat umum

Langkah 5 - Jelaskan mengapa anda adalah calon yang tepat untuk jawatan tersebut.

Jika anda mengikut tips di atas semasa menulis pengenalan anda, maka anda telah berjaya mendapatkan perhatian pengurus pengambilan pekerja. Pastikan anda terus menarik perhatiannya dengan menerangkan secara terperinci mengapa anda adalah calon yang tepat untuk jawatan tersebut.

Walaupun anda telah merumuskan kelayakan anda dalam pengenalan, inilah masanya untuk anda menarik minat bakal majikan anda dengan memasukkan butiran khusus. Di sinilah anda perlu menulis tentang kemahiran dan ciri profesional anda yang menjadikan anda calon sempurna untuk mendapatkan jawatan tersebut.

Anda mungkin memiliki kemahiran dan pencapaian yang sangat banyak, tetapi anda perlu memberi tumpuan kepada huraian kerja semasa menulis surat iringan anda. Resume anda mengandungi butiran lanjut. Jadi jelaskan kemahiran utama yang anda miliki yang menjadikan anda calon paling layak untuk jawatan tersebut.

Sila ingat untuk memberi tumpuan kepada keperluan pekerjaan semasa menulis bahagian ini sambil bersikap sejujur yang mungkin.

Berikut adalah beberapa lagi tips yang perlu diingat semasa menulis bahagian surat iringan anda ini:

 • Baca huraian pekerjaan dengan teliti supaya anda mengetahui kemahiran, ciri dan kelayakan yang perlu anda berikan tumpuan.
 • Hubungkan kemahiran dan kebolehan anda dengan keperluan jawatan tersebut.
 • Tunjukkan minat untuk membantu syarikat memacu hasil.
 • Mulakan dengan pernyataan atau mesej yang kukuh.

Sila ingat bahawa: Walaupun pengenalan memberikan latar belakang profesional anda, bahagian ini membolehkan perekrut mengetahui lebih mendalam tentang anda dan keupayaan anda. Serlahkan sikap profesional dan personaliti anda yang hebat melalui bahagian ini.

Contoh yang betul

Sekali lagi, periksa huraian pekerjaan apabila menulis bahagian ini. Terutamanya jika anda mempunyai kemahiran dan pengalaman kerja yang banyak, anda mungkin ingin menulis semuanya di sini supaya anda boleh memberi tanggapan baik kepada bakal majikan anda. Anda ada resume anda untuk semua resume tersebut. Dalam bahagian ini, pastikan anda hanya menyertakan keupayaan dan pengalaman anda yang berkaitan dengan huraian kerja.

BETUL

Pemahaman mendalam saya berkenaan pemasaran digital membolehkan saya menyesuaikan diri dengan perubahan berterusan dalam algoritma Google dan semua platform rangkaian sosial utama. Saya telah membangunkan proses dan strategi kreatif yang membolehkan saya mendapat hasil yang diingini oleh syarikat. Antara peralatan yang saya gunakan adalah SEMrush, Ad Badger, Bing Ads Editor, Google Ads Editor, Google Keyboard Planner, Google Trends, AdEspresso dan banyak lagi.

Dengan setiap penciptaan dan pengoptimuman iklan, saya sentiasa mengambil kira imej, nilai dan jenama syarikat. Saya juga berusaha untuk bersikap inovatif apabila menggunakan peralatan dan sumber untuk membantu memaksimumkan belanjawan pemasaran dalam talian syarikat.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa ini adalah contoh yang baik:

 • Ia mencerminkan dominasi dan pengetahuan dalam niche atau industri tertentu
 • Ia menekankan kemahiran dan pengalaman.
 • Oleh kerana ia mengandungi peralatan dan tanggungjawab spesifik untuk jawatan yang dipohon, ia menunjukkan minat yang tulus terhadap jawatan dan syarikat tersebut.

Contoh yang tidak betul

Elakkan daripada menggunakan contoh di bawah kerana ia tidak mencerminkan keikhlasan dan menunjukkan kepakaran.

TIDAK BETUL

Saya percaya bahawa saya adalah orang yang telah untuk melakukan kerja ini untuk anda kerana saya ada semua kemahiran dan kelayakan yang dinyatakan dalam iklan jawatan kosong anda. Selain itu, semua pengalaman yang saya miliki dalam syarikat tempat saya bekerja sebelum ini adalah sangat serupa dengan jawatan yang anda iklankan. Saya menyukai syarikat dan jenama anda dan akan cuba yang terbaik untuk melaksanakan semua tuntutan jawatan ini.

Tiada maklumat yang spesifik dalam contoh di atas. Sebaliknya, ia nampak umum dan tidak diperibadikan. Ia kelihatan seperti surat iringan yang boleh dicetak berulang kali dan dihantar kepada beberapa syarikat. Ia juga tidak mengandungi butiran penting seperti:

 • Pengetahuan dan kekuatan
 • Penekanan terhadap laluan kerjaya
 • Strategi, kaedah kerja, atau pencapaian

Tips: Jangan gunakan perkataan seperti “percaya” atau “cuba” kerana ini menunjukkan sikap anda yang kurang keyakinan. Jika anda benar-benar percaya anda boleh melakukan sesuatu untuk syarikat, katakan sahaja bahawa anda boleh melakukannya dengan yakin.

Ringkaskan dalam seruan tindakan.

Ini adalah perenggan akhir surat iringan anda jadi pastikan anda mengakhirnya dengan baik. Kekalkan minat dan perhatian pengurus pengambilan pekerja dan pastikan ringkasan akhir anda cukup meyakinkan untuk mendorong mereka menghubungi anda untuk temuduga.

Sebelum anda mengakhiri surat iringan, pastikan anda mengucapkan terima kasih kepada pembaca kerana meluangkan masa dan memberitahu mereka bahawa anda menghargai balasan daripada mereka – balasan tersebut semestinya dalam bentuk temujanji atau temuduga.

Contoh yang betul

Kekalkan sikap profesional, berbudi bahasa, mesra, dan paling penting menghormati apabila menulis bahagian penutup. Seruan tindakan bermaksud anda ingin mendorong mereka untuk memberikan anda respons yang positif. Berikut adalah contohnya.

BETUL

Saya menghargai masa yang anda luangkan kerana membaca permohonan saya. Saya sangat berbesar hati sekiranya anda memberikan saya peluang untuk membincangkan bagaimana saya boleh menghasilkan semula pencapaian saya dalam syarikat anda secara terperinci. Saya bersedia untuk menghadiri temuduga pada masa yang paling sesuai bagi pihak anda.

Tips: Jangan memaksa pengurus pengambilan pekerja untuk menjadualkan temuduga untuk anda berdasarkan jadual anda. Anda perlu menyesuaikan jadual anda untuk mereka. Tetapi pastikan anda menyatakan niat anda untuk membincangkan permohonan anda melalui temuduga secara jelas.

Akhiri surat iringan dengan format yang betul

Akhiri surat iringan secara formal dengan format yang betul. Pastikan ia ringkas, jelas, dan penuh hormat. Walaupun terdapat banyak cara kreatif untuk mengakhir surat, adalah lebih baik sekiranya surat iringan diakhiri secara profesional supaya ia tidak serabut.

Anda boleh menggunakan frasa penutupan berikut untuk mengakhiri surat iringan:

 • Yang ikhlas,
 • Terima kasih,
 • Tulus,
 • Yang benar,
 • Ikhlas,,

Diikuti dengan nama pertama dan nama keluarga anda

Senarai semak surat iringan anda

Adakah anda mahu pastikan yang surat iringan anda ditulis dengan betul? Ia adalah peluang pertama yang anda dapat untuk meyakinkan pengurus pengambilan pekerja bahawa anda berkelayakan untuk jawatan di dalam syarikat mereka, jadi adalah penting untuk anda menulisnya dengan betul.

Pastikan surat iringan anda ditulis dengan baik dan dengan betul dengan mengikuti senarai semak ini:

Pengepala surat anda mestilah mengandungi maklumat penting yang tepat, terkini, dan jelas:

 • Nama dan nama keluarga
 • Kerjaya, pekerjaan, atau jawatan
 • E-mel profesional
 • Nombor telefon
 • Rangkaian sosial atau laman web yang berkaitan (Tidak wajib)
 • Nama dan alamat penerima surat
 • Tarikh

Mulakan surat iringan anda dengan kata-kata yang ringkas tetapi penuh hormat termasuk nama dan gelaran perekrut atau pengurus pengambilan pekerja. Pengenalan anda juga perlu menyerlahkan profil profesional anda.

 • Perkenalkan diri anda secara ringkas dan apa yang anda lakukan.
 • Sebutkan tentang latar belakang kerjaya atau pengalaman kerja anda.
 • Sertakan kemahiran dan pencapaian anda yang menyokong pengalaman kerja anda dan hanya tambah perkara yang berkaitan dengan butiran pekerjaan.

Nyatakan minat anda terhadap jawatan dan syarikat. Gunakan peluang ini untuk menjelaskan mengapa anda adalah calon yang tepat untuk jawatan kosong tersebut.

 • Hubungkan kekuatan dan kemahiran anda dengan objektif syarikat dan tanggungjawab jawatan yang dipohon.
 • Berikan penekanan kepada pengalaman kerja dan pencapaian anda yang berkaitan.
 • Pastikan anda menyatakan sebab mengapa anda berminat untuk bekerja di syarikat ini.

Kekalkan perhatian pembaca dengan mengakhiri surat iringan anda dengan pernyataan seruan tindakan yang berkesan. Selain itu, pastikan surat iringan anda diakhiri dengan format yang betul.

Tidak mengira pekerjaan atau jawatan yang dipohon, sama ada ia adalah jawatan peringkat kemasukan atau jika anda memohon untuk menjadi eksekutif utama sesebuah syarikat, sentiasa sediakan surat iringan. Anda boleh melihat contoh resume kami supaya anda boleh menyediakan resume yang menarik untuk disertakan dengan surat iringan anda. Selain daripada resume yang ditulis dengan baik, surat iringan akan membuatkan permohonan anda lebih menonjol. Ia menunjukkan sikap profesional dan minat tulus anda terhadap jawatan tersebut. Sesuaikan ia setiap kali menurut jawatan dan syarikat ke mana ia akan dihantar. Sekarang adalah masa yang paling tepat untuk menulis surat iringan anda. Kami berharap supaya panduan di atas akan membantu anda bermula.