Contoh resume mengikut bidang

Resume anda adalah biografi - jendela ke dalam sejarah profesional anda dan merupakan salah satu dokumen yang paling penting dalam perjalanan pencarian kerja. Ini kerana ia memberikan perekrut tanggapan pertama yang penting mengenai anda.

Sebelum anda mula menulis resume anda, pertimbangkan format mana yang paling sesuai untuk menyerlahkan kebolehan dan pencapaian anda. Tambahan pula, apabila memilih templat dan contoh, perlu diingat pekerjaan yang anda mohon dan templat resume mana yang paling sesuai untuknya.

Walaupun semua resume harus merangkumi maklumat mengenai sejarah sekolah anda, pengalaman profesional, kebolehan, dan pencapaian, terdapat kaedah lain untuk memaparkan maklumat ini. Terdapat templat CV yang akan mengetengahkan kelebihan dengan lebih berkesan  dan menyerlahkan aspek yang paling penting dalam pengalaman kerja anda, tanpa mengira berapa banyak atau jenis pengalaman kerja yang anda miliki.

Resume tidak lagi sekadar merakamkan semula pengalaman kerja dalam pasaran kerja hari ini. Sebaliknya, resume adalah dokumen promosi diri yang menunjukkan bagaimana kelayakan anda tepat sepadan dengan keperluan huraian kerja.

Periksa sampel stail resume dari pelbagai bidang dan pilih templat yang sesuai untuk bidang anda dan untuk memohon pekerjaan tertentu!

Idea biografi

Mengapa perlu menyediakan CV anda mengikut kerja yang dikehendaki?

Setiap profesion atau kerjaya mempunyai keperluan dan syarat yang berbeza. Kemahiran yang diperlukan oleh doktor tidak sama dengan yang diperlukan, katakan, seorang peguam. Itulah sebabnya penting untuk menyesuaikan resume anda ke jawatan yang anda mohon.

Begitu juga, reka bentuk resume anda tidak sama jika anda ingin bekerja dalam bidang perakaunan atau komunikasi. Jangan lupa untuk menyesuaikan resume anda ke industri anda.

Adakah maklumat untuk dimasukkan ke dalam resume berbeza bergantung pada pekerjaan yang anda mahukan?

Ya, sudah semestinya. Seorang saintis, sebagai contoh, menekankan jenis kajian yang telah dijalankannya, sedangkan pemaju web menekankan kemahiran komputernya. Perlu diingat bahawa untuk jawatan tertentu, bahagian "Rujukan" dan / atau "Kursus dan Pensijilan" mungkin diperlukan. Bahan pada CV anda perlu dikaji dengan teliti, dengan mengambil kira jenis pekerjaan yang anda cari. Muat turun sampel resume rangkaian kerja pra-bertulis kami!

Jangan lupa untuk memperibadikan maklumat dalam CV anda untuk setiap tawaran pekerjaan:

Tukar tajuk resume, gunakan kata kunci yang dinyatakan dalam iklan pekerjaan dan tunjukkan kemahiran anda mengikut kemahiran yang diperlukan dalam huraian kerja. Muat turun CV yang sesuai sekarang, anda boleh mengeditnya dengan mudah dalam format PDF atau DOC.

Mengapa perekrut lebih suka templat CV moden?

Perekrut menggemari templat resume moden kerana ia lebih memudahkan untuk mengimbas resume calon dan menunjukkan kemahiran dan pengetahuan mereka yang paling penting. Kebanyakan contoh CV moden lebih bersih, lebih mudah dibaca, dan lebih jelas. Juga, mereka biasanya mempunyai reka bentuk dan ciri visual yang berbeza yang menjadikan mereka menonjol dan menjadikan calon menonjol daripada calon lain. Peluang calon untuk dipanggil temuduga boleh meningkat jika resume mereka ditulis dengan baik dan kelihatan rapi. Anda juga boleh menggunakan salah satu daripada pelbagai templat resume semasa laman web kami untuk menjadikan resume anda lebih menonjol.

Bagaimana cara untuk menulis rumusan CV?

Rumusan CV calon haruslah khusus, pendek dan jelas untuk menjelaskan   pengalaman, kemahiran, dan pengetahuan mereka yang paling penting. Ia sepatutnya mempunyai ringkasan pendek matlamat kerja calon dan bagaimana mereka mendapat di mana mereka berada sekarang. Ia juga harus menerangkan kekuatan calon dan kemahiran yang boleh dia bawa ke pekerjaan itu. Ringkasan CV harus mempunyai antara 50 dan 100 perkataan dan kira-kira dua hingga tiga baris. Penting untuk diingat bahawa ringkasan CV anda harus menarik dan unik, kerana ia biasanya perkara pertama yang dilihat oleh majikan. Gunakan alat di laman web kami untuk membuat resume unik yang akan membantu anda menonjol dari pemohon lain dan meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan pekerjaan impian anda!

Buat resume anda dalam masa 15 minit

Koleksi percuma templat resume kami yang direka dengan kepakaran akan membantu anda menonjolkan diri daripada orang lain dan selangkah lebih dekat dengan pekerjaan impian anda.

Cipta resume anda