Contoh resume ahli fisioterapi | Templat dan sumber untuk berjaya

Kerjaya seorang fisioterapi adalah sangat menarik dan penting kepada kemanusiaan. Ia membuka laluan masa hadapan yang indah dan berwarna-warni. Kerjaya dalam bidang fisioterapi yang dibincangkan disini bermula dari perantis kepada pakar fisioterapi di Malaysia dan antarabangsa.

Pembentukan:
Saiz:
Boleh disesuaikan:
Word (Microsoft)
A4
dan

Jom selami panduan menulis cv ahli fisioterapi

Berikut adalah contoh resume asas yang akan dirancang dan dikembangkan secara lebih terperinci dengan beberapa penambahbaikan untuk menarik perekrut untuk menjemput anda menghadiri temuduga.

Rohana Binti Sulaiman
Fisioterapi Sukan
03-7334944
rohana.sulaiman@gmail.com
Taman Sutera, Pendang
linkedin.com/rohanasu

Sinopsis Profesional

Seorang fisioterapi yang proaktif beserta pengalaman sepuluh tahun dalam terapi manual. Berkemahiran tinggi dalam menyediakan penjagaan segera untuk pesakit, menilai keperluan pemulihan pesakit, merumuskan program senaman terapeutik, dan bekerja rapat dengan kakitangan untuk memastikan semuanya beroperasi dengan jayanya. Didedikasikan untuk mencapai komunikasi berkualiti tinggi, percubaan yang tepat dan penjagaan pesakit.

Pendidikan

Ijazah Sarjana Muda Terapi Fizikal
Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang
2008-2012

Pengalaman Berkerja

Ogos 2013 hingga kini
Selayang Jaya Medical Center
Senior Fisioterapi

 • Memberi rawatan kepada pesakit yang mengalami strok, trauma kepala, koma, dan kecederaan otak traumatik.
 • Membantu pakar perubatan dalam penilaian dan rawatan pesakit, termasuk pembuangan jahitan, dengan memastikan ketersediaan peranti sokongan, serum suntikan dan peralatan.
 • Memudahkan kerjasama antara profesional penjagaan perubatan dan organisasi komuniti untuk menyediakan penjagaan yang betul dan mencukupi kepada peserta yang mempunyai penyakit Parkinson.

Kemahiran

 • Analisis kes klinikal
 • Urutan terapeutik
 • Pengurusan kes pesakit
 • Perkhidmatan pelanggan yang sangat baik
 • Membuat keputusan
 • Stamina fizikal
 • Pengetahuan kecederaan kepala
 • Kemahiran analitikal

Sijil

  Ahli Malaysian Physical Therapy Association

Di bawah ini kami telah hasilkan panduan yang mudah untuk diikuti sebagai templat CV ahli fisioterapi untuk membantu anda menghasilkan resume terbaik yang memikat hati Pengurus jabatan sumber manusia bakal majikan anda. Pengalaman kami berdasarkan interaksi selama berdekad dengan pelbagai perekrut tempatan, antarabangsa, termasuk agensi kerajaan, swasta, badan kebajikan serta hospital.

Contoh resume fisioterapi


Berikut ialah petua ringkas yang boleh anda gunakan sebagai templat untuk menghasilkan resume dan surat iringan dalam hanya beberapa minit:

 • Panduan untuk memilih format resume, susun atur dan templat terbaik untuk seorang ahli fisioterapi.
 • Contoh resume ahli fisioterapi yang lengkap.
 • Panduan langkah demi langkah untuk menulis setiap bahagian resume ahli fisioterapi.
 • Perkara yang MESTI dilakukan dan yang TIDAK BOLEH dilakukan semasa menulis resume fisioterapi.
 • Petua Pro untuk menonjolkan diri anda daripada pemohon lain.

Cara menulis resume ahli fisioterapi (walaupun tanpa pengalaman)


Apabila anda melangkah ke dunia perubatan -profesional, anda akan menyedari bahawa ia lebih sukar daripada kehidupan di dalam universiti kerana ia melibatkan individu lain – mereka akan sentiasa menilai anda dalam semua aspek dan respon yang anda lakukan, bermula dari cara anda menulis resume, cara anda berjalan dan bercakap dalam temu duga.

Bidang penulisan resume sentiasa berkembang - ia tidak seperti 5 tahun lalu. Piawaian penulisan baharu – templat – amalan terbaik – dan itulah sebabnya penting untuk anda meneliti panduan menghasilkan resume yang lengkap ini sebelum memulakan penulisan anda.

Kita akan mulakan dengan garis panduan umum untuk menulis resume. Ini digunakan untuk kebanyakan resume siswazah mahupun berpengalaman dan kami akan memberikan anda amalan standard yang paling terkini dalam bidang sumber manusia.

Kaedah penulisan resume terbaik mesti memfokus kelebihan anda berbanding pemohon lain pada bagian permulaan resume, atau dikenali sebagai pengepala/header. Ini adalah kerana fokus maksimum perekrut adalah dalam 10 saat pertama mereka melihat resume anda.

Sekiranya menarik, fokus mereka dapat dilanjutkan kepada 3 minit lagi dan mungkin mereka akan meneruskan meneliti resume anda melebihi 10 minit dan anda pasti akan dipanggil untuk temuduga.

Perkara yang menarik mereka bermula dari, warna, susun atur, kandungan yang relevan dengan keperluan mereka serta masa yang anda ambil untuk mengkaji skop dan jenis calon yang mereka sedang cari.

Susun atur

Struktur resume permohonan kerja seorang ahli fisioterapi harus mempunyai bahagian berikut:

 • Pengepala
 • Ringkasan resume/objektif resume
 • Bahagian pengalaman kerja
 • Bahagian pendidikan
 • Bahagian kemahiran
 • Bahagian tambahan (bahasa, kemahiran komputer dan sijil, anugerah, kerja sukarela dan minat)

Anda boleh mempribadikan CV fisioterapi terlatih dengan menggunakan tips berikut:

 • Hasilkan resume baru untuk setiap permohonan berlainan untuk menyesuaikannya dengan spesifikasi yang diperlukan majikan.
 • Semak skop dan keperluan iklan kerja dan tambahkan kata kunci dan kata kerja yang sesuai untuk meningkatkan peluang anda untuk memenangi perhatian perekrut.
 • Hasilkan tajuk yang sesuai dan cari kata kunci dari iklan, kerana ia adalah perkara pertama yang akan dicari oleh perekrut.
 • Fokuskan masa dan fikiran anda untuk menambah pengalaman relevan yang serasi dengan keperluan iklan.

Format dan Struktur

Sebagai fisioterapi siswazah atau yang baru tamat pengajian, kami tahu anda tidak mempunyai banyak pengalaman sebenar, tetapi dengan mengikut norma penulisan resume terbaik ia dapat membantu mengutamakan informasi yang lain mengenai anda. Ingat, resume anda akan dibaca oleh perekrut, maka gunakan ‘bahasa’ yang akan menarik hati mereka!

Di bawah ini kami rumuskan pelbagai jenis resume kepada 3 kategori utama yang sesuai untuk profesion fisioterapi, iaitu:

 • Resume dengan format kronologi terbalik dapat memberi fokus kepada pengalaman profesional anda. Format ini sesuai sekiranya anda telah bekerja sebagai ahli fisioterapi selama beberapa tahun.
 • Resume jenis fungsi pula menumpu pada kemahiran anda. Jika anda seorang graduan baru atau sedang menukar kerjaya untuk menjadi seorang fisioterapi, maka resume dengan format fungsi adalah yang terbaik untuk anda.
 • Resume hibrid/gabungan pula merupakan campuran kedua-dua format di atas. Ia sesuai untuk calon yang mempunyai gabungan kemahiran dan pengalaman yang memberangsangkan.

Susun atur resume terdiri daripada fon, saiz fon, margin, dan reka bentuk keseluruhan. Pilih reka bentuk ringkas yang mudah dibaca dan difahami. Fon seperti Helvetica, Georgia, Arial, Times New Roman dan Calibri adalah yang terbaik kerana ia mudah dibaca. Gunakan saiz fon 10-12pt.

📌 Tip: Hadkan resume anda pada hanya SATU Muka Surat.

Tajuk dan Maklumat Untuk Menghubungi Anda


Bahagian tajuk atau pengepala resume fisioterapi hendaklah bebas daripada ralat atau kesilapan. Ini adalah kerana ia mengandungi maklumat yang perlu digunakan oleh perekrut untuk menghubungi anda. Sekiranya seorang fisioterapi mampu menulis dengan ringkas, padat dan tanpa ralat, ia pasti menarik perhatian perekrut untuk memanggil anda untuk ditemuduga. Maklumat yang perlu pada bahagian ini termasuk nama penuh, jawatan kerja seperti dalam iklan, maklumat kaedah menghubungi seperti pautan ke profil LinkedIn dan email anda.

Contoh pengepala/tajuk yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
Rohana Binti Sulaiman
Fisioterapi Sukan
03-7334944
rohana.sulaiman@gmail.com
Taman Sutera, Pendang
linkedin.com/rohanasu


Contoh pengepala/tajuk yang tidak sesuai adalah seperti berikut:

SALAH
Rohana Binti Sulaiman
Fisioterapi Sukan
03-7334944
red-rose@gmail.com
No.121, Jalan Seraya 3/21,
Taman Sutera,
06720 Pendang,
Kedah Darulaman
linkedin.com/rohanasu

📌Tip: Pastikan bahagian tajuk pendek, hanya masukkan maklumat seperti diatas. Adalah penting untuk anda hasilkan email baru yang berbunyi profesional serta berfungsi.


Kepilkan gambar atau tidak:

Sebagai seorang profesional fisioterapi, aras rupa tidak sepatutnya menjadi ukuran tahap keupayaan analitik anda. Gambar tidak perlu dilampirkan dalam resume melainkan perekrut memintanya di dalam iklan atau email peribadi kepada anda sebelum sesi temuduga diadakan. Ini adalah kerana anda mungkin didiskriminasi secara tidak disedari dari pihak perekrut dari awal lagi.

Pengalaman: Merupakan asas dalam bidang perubatan


Bahagian pengalaman ini merupakan asas kepada resume setiap pemohon. Setiap siswazah baru pasti menghadapi pelbagai kesukaran untuk mengisinya kerana tiada pengalaman yang dapat menonjolkan kelebihan berbanding dengan calon lain. Anda mungkin juga menghadapi diskriminasi dari perekrut berdasarkan Universiti atau Kolej Universiti anda!

Ringkasan resume anda, iaitu bahagian kedua selepas pengepala, perlu menarik perekrut terhadap kredibiliti dan potensi anda sebagai seorang fisioterapi yang berkaliber.

Untuk menjadikan CV fisioterapi anda relevan dengan iklan jawatan, sila masukkan beberapa cabaran yang anda hadapi dan selesaikan semasa universiti yang berkaitan dengan skop kerja yang diiklankan bagi menunjukkan kesinambungan diantara potensi anda dengan skop kerja dalam iklan.

Apa yang perlu dilakukan jika anda tidak mempunyai pengalaman

Bagaimana untuk menghasilkan resume agar perekrut terpegun serta tidak sabar untuk menghubungi anda untuk ditemuduga dan bersedia untuk menawarkan gaji dan tanggungjawab yang lebih besar kepada anda berbanding dengan calon lain?

 • Kami mencadangkan agar anda luangkan masa menyertai badan kebajikan yang relevan dengan bidang yang anda minat.
 • Cari NGO yang memerlukan kepakaran anda.
 • Luangkan masa bersama sukarelawan lain dan abadikan gambar yang menunjukkan kesungguhan anda menyelesaikan masalah komuniti setempat melalui akaun Linkedin anda. 

Contoh penulisan pengalaman kerja yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
Hospital Serdang
Pakar Fisioterapi Fizikal Muda
Januari 2016 – Mei 2021
 • Menggunakan platform rekod perubatan elektronik untuk merekodkan sejarah perubatan pesakit, statistik penting dan keputusan ujian.
 • Menilai keberkesanan setiap pelan rawatan dan menentukan pelarasan yang diperlukan untuk dilaksanakan.
 • Rawatan yang disediakan, dan program senaman terapeutik yang melibatkan pendidikan semula otot, urutan, julat pergerakan aktif dan pasif, dan rangsangan elektrik.
 • Mendiagnosis pesakit geriatrik, menilai ujian, dan memberikan rawatan yang betul walaupun dalam kekangan masa.
 • Bekerjasama dengan ahli terapi cara kerja dan ahli gabungan pihak ketiga yang lain untuk membangunkan pelan pesakit dan matlamat rawatan yang memastikan penjagaan berkualiti tinggi dan penuh belas kasihan.

💡 Contoh di atas mengaitkan tugasan anda dengan fakta/data yang dapat digunakan untuk mengukur pencapaian yang diperolehi. Ini juga memudahkan perekrut melihat sifat analitik anda sebagai seorang fisioterapi.


Contoh penulisan pengalaman kerja yang tidak sesuai adalah seperti berikut:

SALAH
Hospital Serdang
Pakar Fisioterapi Fizikal Muda
Januari 2016 – Mei 2021
 • Bekerjasama dengan ahli fisioterapi lain
 • Mengemaskini rekod pesakit
 • Menghadiri mesyuarat jabatan

🛑 Contoh di atas adalah tidak spesifik, maka ia tidak dapat menyerlahkan resume berbanding calon lain.


Pendidikan: Bagaimana untuk memasukkan latar belakang akademik anda


Anda boleh masukkan pendidikan sejurus selepas ataupun sebelum bahagian pengalaman kerja. Gunakan format yang konsisten untuk menyenaraikan pendidikan anda – mulakan dengan nama ijazah, nama universiti, tempoh masa pengajian dan hasil pembelajaran utama yang anda perolehi daripada kursus ijazah.

📌 Sekiranya anda tiada pengalaman kerja (melainkan pernah melakukan kerja dengan badan kebajikan), maka mulakan dengan maklumat akademik dan kemudiannya senaraikan kemahiran yang telah anda kuasai serta pengalaman semasa latihan praktikal pada tahun akhir anda.


Contoh penulisan latar belakang akademik yang baik adalah seperti berikut:

Pendidikan

Sarjana Sains Fisiologi
Universiti Sains Malaysia
Julai 2012

Sarjana Muda Fisioterapi Fizikal
Universiti Sains Malaysia
Jun 2009

📌 Sekiranya anda masih belum tamat pengajian, masukkan tarikh tamat yang dijangkakan.


Kemahiran terbaik untuk resume fisioterapi


Mari lihat beberapa kemahiran penting yang perlu anda tambahkan pada resume anda.

Contoh Hard Skills atau Kemahiran Teras

 • Kecemerlangan klinikal
 • Latihan berjalan
 • Analisis data
 • latihan CPR
 • Analisis kes klinikal
 • Garis panduan OSHA
 • Pematuhan HIPAA
 • Berpengetahuan dalam audiologi pediatrik

Contoh Soft Skills atau Kemahiran Insaniah

 • Kemahiran interpersonal yang baik
 • Kemahiran komunikasi yang kukuh
 • Bersifat empati
 • Penyabar
 • Kemahiran analitikal
 • Pemikiran kritikal
 • Penyelesaian masalah
 • Berbelas kasihan

Ringkasan Profesional: Pembentangan intipati resume anda


Ringkasan profesional sebenarnya adalah peluang dan ruang dalam resume untuk mempromosi diri. I dipecahkan kepada 2 ayat:

 • Ayat pertama menekankan kemahiran utama dan minat anda untuk menyertai institusi mereka
 • Ayat kedua membentangkan prestasi anda dalam latihan praktikal, pencapaian akademik dan potensi anda.

Contoh penulisan ringkasan profesional yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
 • Seorang fisioterapi yang proaktif beserta pengalaman sepuluh tahun dalam terapi manual. Berkemahiran tinggi dalam menyediakan penjagaan segera untuk pesakit, menilai keperluan pemulihan pesakit, merumuskan program senaman terapeutik, dan bekerja rapat dengan kakitangan untuk memastikan semuanya beroperasi dengan jayanya.
 • Mendedikasikan diri untuk mencapai komunikasi berkualiti tinggi, percubaan yang tepat dan penjagaan pesakit.

💡 Contoh di atas menampilkan kemahiran anda. Ia menjadikan resume kelihatan seimbang dan relevan dengan peranan yang diiklankan kerana ia mengaitkan anda dengan kerja berpersatuan yang menunjukkan anda dapat bekerja secara berkumpulan.


Contoh penulisan ringkasan profesional yang tidak menarik adalah seperti berikut:

SALAH
Fisioterapi pelatih yang berdedikasi dengan minat dalam bidang pemulihan fizikal manual.

🛑 Contoh di atas terlalu ringkas maka ia gagal menampilkan minat dan kemahiran yang telah anda kuasai kepada perekrut.


Bahagian tambahan untuk CV fisioterapi


Bahagian tambahan di dalam resume bertindak sebagai sumber maklumat penting untuk setiap fisioterapi yang berjaya. Berikut merupakan beberapa contoh faedah yang dapat anda perolehi apabila ia digunakan dengan bijak:

 • Ia merupakan bahagian yang kecil namun ia sentiasa menarik perhatian perekrut.
 • Calon boleh memasukkan pelbagai maklumat di bawah tajuk yang berbeza.
 • Mudah untuk mengisi ruang resume untuk pelajar yang tidak mempunyai pengalaman fisioterapi yang mendalam.
 • Caranya disini ialah memilih tajuk yang sesuai untuk resume anda. Ingat, informasi yang tidak menambah nilai pada diri anda atau keperluan majikan harus dielakkan.

Bahasa

Sertai beberapa kursus pendek selepas tamat pengajian atau dalam masa anda sedang menunggu untuk dipanggil temuduga. Kursus bahasa asing yang disertai perlulah menganugerahkan sijil yang diiktiraf pada peringkat antarabangsa seperti berikut:

 • Goethe Zertifikat atau TestDaF untuk bahasa Jerman
 • TOEFL atau IELTS untuk Bahasa Inggeris
 • SIELE untuk bahasa Sepanyol

Kerja Sukarela

💡 Sebagai seorang fisioterapi, perekrut mempunyai andaian bahawa golongan ini tidak pandai dan tidak suka berinteraksi dengan pesakit yang mengunjungi hospital atau klinik swasta yang bertaraf 5 bintang. Oleh yang demikian, adalah agak bijak sekiranya anda sebagai seorang fisioterapi mempamerkan model resume dengan interaksi sebenar dengan insan lain untuk menarik hati perekrut.

Anda boleh mulakan dengan menentukan perubahan yang ingin anda lakukan dalam komuniti. Kemudian hubungi pengerusi taman untuk membentangkan cadangan aktiviti sukarelawan anda dan mula manarik ahli komuniti alin untuk menyertai anda.

Hobi

💡Hobi yang relevan dengan bidang yang anda ceburi adalah sangat bernilai kepada perekrut yang berpengalaman. Ia menjadi ukuran sama ada anda sanggup melakukan lebih dari apa yang tertulis dalam surat tawaran kerja anda.

Kemahiran Komputer

💡Setiap fisioterapi mesti mempunyai kemahiran menggunakan pelbagai perisian untuk membantu melengkapkan skop kerja. Ia hendaklah ditulis dalam bahagian tambahan sebagai kemahiran komputer agar ia tidak terbenam dalam bahagian kemahiran am lain.Pensijilan adalah penting bagi setiap kemahiran.

 • Sijil dalam Kardiovaskular dan Pulmonari
 • Sijil dalam Neurologi
 • Sijil dalam Geriatrik

Ringkasan: Menulis CV yang sesuai untuk ahli fisioterapi


Kami telah bersama-sama melihat banyak tips dan garis panduan untuk menghasilkan resume fisioterapi yang sempurna. Sebagai nota terakhir, sila pertimbangkan petua-pro berikut:

 • Pilih templat yang sesuai untuk menjana resume fisioterapi pdf yang berkualiti.
 • Minta rakan anda menyemak resume sebelum menghantarnya kepada perekrut.
 • Gunakan grammarly untuk menyemak penggunaan bahasa Inggeris dalam CV fisioterapi.
 • Format resume yang betul adalah kunci untuk memastikan kelayakan dibentangkan dengan baik. Sila lihat beberapa tips tambahan disini.
 • Kaji iklan pekerjaan dan kembangkan kemahiran yang mereka cari – dapatkan pensijilan kemahiran yang berkaitan.
 • Mulakan dengan pendidikan dan kemahiran, terutamanya jika anda tidak mempunyai pengalaman. Lihat beberapa kategori yang lain disini.
 • Semasa proses menulis resume, tumpukan sebahagian besar perhatian anda pada bahagian pengalaman.
 • Sesuaikan ringkasan resume anda kepada pekerjaan yang berbeza – jadikan ia semenarik mungkin untuk menarik perhatian pembaca.

Ringkasan: Membuat Resume untuk siswazah fisioterapi baru

 • Resume anda hendaklah bermula dengan tajuk yang menarik. Ia perlu dibentang secara profesional. Anda boleh lihat templat disini.
 • Pastikan resume anda pendek, ringkaskan semua kelayakan anda.
 • Tulis ringkasan objektif yang menerangkan kemahiran dan minat utama anda dalam pekerjaan itu.
 • Gunakan format yang jelas untuk mempamerkan kelayakan akademik anda – jadikan deskriptif tentang kelayakan dan pencapaian akademik anda. Anda boleh membaca dengan lebih lanjut mengenai tips tambahan untuk menghasilkan resume pelajar disini.
 • Gunakan bahagian tambahan untuk memberikan kejutan yang menyenangkan kepada perekrut.

Lengkapkan CV anda dengan surat iringan


Surat iringan dihantar bersama resume dan ia menerangkan sebab anda berminat dengan jawatan yang ditawarkan dalam sesebuah iklan serta bagaimana anda merupakan calon terbaik berbanding yang lain.

Surat iringan membebaskan anda dari kekangan struktur resume. Di sini anda bebas meluahkan kreativiti melalui penulisan dan struktur logik untuk dipilih.

Oleh yang demikian, sila luangkan masa untuk berfikir, membuat kajian mengenai struktur dan kandungan surat iringan yang dapat menarik perhatian perekrut dan kemudian menulisnya. Sila lihat contoh templat sedia ada disini untuk menjimatkan masa anda menghasilkan surat sendiri.

Cipta resume anda dengan templat terbaik

Soalan lazim

Terdapat berapa pengkhususan yang boleh seorang fisioterapi ceburi di Malaysia?
 • Fisioterapi Ortopedik
 • Fisioterapi Kardio-Respiratori
 • Fisioterapi Pediatri / Fisioterapi Kanak-Kanak
 • Fisioterapi Sukan / Fisioterapi Kecederaan Sukan
 • Fisioterapi Kesihatan Wanita
 • Fisioterapi Lantai Pelvik
 • Fisioterapi Neuro
 • Fisioterapi Vestibular / Fisioterapi Vertigo
 • Gegar / Tbi Fisioterapi
 • Fisioterapi Dalam Talian / Fisioterapi Maya
 • Fisioterapi Geriatri
 • Fisioterapi Musculoskeletal
Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya saya terasa unversiti saya didiskriminasi oleh perekrut?

Sekiranya anda terasa sedemikian, dapatkan kepastian dengan bertanya rakan anda sama ada mereka dipanggil temuduga, ditawarkan kerja dalam institusi yang tidak popular atau diberikan gaji lebih kecil dari yang biasanya diterima oleh graduan lain. Sekiranya ini berlaku, anda perlu memperbaiki kualiti resume dan surat iringan yang anda dan rakan anda hasilkan. Sama ada ia tidak diedit untuk disesuaikan untuk setiap permohonan berbeza, atau anda tidak menulisnya dengan cara yang menarik perhatian perekrut. Saya cadangkan agar anda melihat resume builder yang telah kami hasilkan disini.

Buat resume anda dalam masa 15 minit

Koleksi percuma templat resume kami yang direka dengan kepakaran akan membantu anda menonjolkan diri daripada orang lain dan selangkah lebih dekat dengan pekerjaan impian anda.

Cipta resume anda

Kirjade näidised alla laadimiseks

Modèle de Lettre deCandidature
Design de Lettre deMotivation
Modèle de Lettre de Motivation pour Etudiant – Universitaire
Modèle de Lettre de Motivation d’Embauche