Resume Arkitek | Contoh, templat, tips & pelbagai lagi

Pernahkah anda terfikir, kenapa terdapat jurang gaji yang besar antara Arkitek yang bekerja di syarikat berprestij berbanding syarikat perunding lain? Kerjaya Arkitek kini mengalami peningkatan kerana terdapat keperluan untuk menghasilkan  mereka bentuk baru dalam industri pembinaan seperti senibina rumah kos sederhana dan tinggi, kedai dalam pusat membeli belah, ruangan pejabat dan kerja ubah suai di Malaysia.

Pembentukan:
Saiz:
Boleh disesuaikan:
Word (Microsoft)
A4
dan

Jom selami panduan lengkap menulis resume

Kami telah sediakan contoh resume paling asas dibawah ini. Ianya akan dikembangkan secara lebih terperinci dengan pelbagai penambahbaikan untuk menarik perekrut memanggil anda menghadiri temuduga.

Rabiha Binti Sulaiman
Arkitek Perantis
03-8723947
rabiha.su@gmail.com
Bukit Jalil
linkedin.com/rabihasu

Ringkasan Profesional

Sebagai seorang graduan Seni Bina UTM, Skudai, saya mempunyai kemahiran berkomunikasi, analitik serta bekerja keras yang membolehkan saya memikul tanggungjawab sebagai arkitek junior dalam syarikat Z&Co Architecture Sdn. Bhd. anda.

Pengalaman

CDC Sdn. Bhd.
Arkitek Perantis
Ogos 2022 sehingga kini

 • Pembangunan model data bangunan menggunakan Revit
 • Projek bangunan komersial
 • Melukis pelan lantai dalam menggunakan AutoCAD
 • Menghasilkan visualisasi foto realistik dengan 3DS Max dan VRay
 • Penyelidikan bahan, spesifikasi dan peraturan bangunan untuk pengurus projek.
 • Penyelarasan susun atur lantai
 • Membantu pengurus projek dengan anggaran kos, penulisan laporan dan penjadualan

Pendidikan

Ijazah Sarjana Muda Seni Bina
Universiti Teknologi Malaysia, Skudai
Jun 2022

Kemahiran Perisian

 • ArchiCAD and AutoCAD Architecture
 • Rhino3D
 • SketchUp

Kemahiran

 • Kreativiti
 • Pengurusan pelbagai pasukan
 • Penyeliaan tapak pembinaan (APD, APS, DPC)
 • Sebut harga dan perancangan tapak dan bajet
 • Rasa seni kontemporari

Maklumat Tambahan

Sijil
Certified Rhino Specialist Level 3, 2022

Namun, untuk mendapat pekerjaan dalam syarikat berprestij dan yang mempunyai pelanggan yang stabil dapat menjamin bahawa mereka tidak akan memberhentikan anda apabila sesebuah projek terkini mereka tamat.

Persoalannya, bagaimanakah caranya untuk menarik perhatian perekrut dari syarikat-syarikat perundingan Arkitek terkemuka dan stabil menemuduga anda? Sebagaimana yang kita sedia maklum, setiap kali sesebuah jawatan kosong diiklankan di Malaysia, akan ada di antara 200 hingga 300 permohonan! Sedihnya, pihak sumber manusia, atau perekrut hanya mengambil masa beberapa jam untuk mengimbas semua permohonan untuk mencari 10 sehingga 20 resume yang menarik perhatian mereka.

Sekiranya CV Arkitek anda tidak mampu menarik perhatian perekrut untuk 10 saat pertama, ia pasti akan dicampak keluar dan disenarai hitam dari dipertimbangkan untuk permohonan jawatan kosong pada masa hadapan di dalam syarikat tersebut. Keadaan ini menjadi lebih kritikal pada masa sekarang kerana sistem portal kerja seperti Jobstreet mengingatkan perekrut bahawa permohonan anda pernah ditolak pada masa lalu.

Untuk memudahkan anda menghasilkan resume berkualiti, kami telah menyediakan beberapa panduan mudah beserta templat resume Arkitek untuk anda gunakan semasa memohon kerja seterusnya. Pengalaman kami adalah berdasarkan interaksi selama berdekad dengan pelbagai perekrut tempatan dan antarabangsa, termasuk agensi kerajaan swasta dari pelbagai bidang.

Contoh CV Arkitek


Sama seperti menulis tesis atau lukisan senibina anda, menulis resume juga ada tekniknya. Menulis resume Arkitek merupakan karya seni yang sangat menarik dan penting untuk mendapat kerja di tempat idaman serta mendapat gaji yang memuaskan. Berikut merupakan garis panduan yang akan dibincangkan disini untuk menghasilkan templat resume Arkitek dan surat iringan dalam hanya beberapa minit:

 • Kaedah untuk memilih format resume, susun atur serta templat terbaik untuk seorang Arkitek.
 • Contoh templat resume Arkitek yang lengkap.
 • Panduan langkah demi langkah untuk menulis setiap bahagian resume anda.
 • Perkara yang MESTI dilakukan dan LARANGAN untuk dielakkan semasa menulis resume Arkitek anda.
 • Petua Pro untuk menonjolkan diri anda berbanding calon lain.

Cara menulis resume Arkitek (walaupun tanpa pengalaman)


Bidang penulisan resume telah berkembang maju semenjak setahun yang lalu. Piawaian penulisan baharu – templat – amalan terbaik – semuanya telah mengalami evolusi berbanding CV pada masa dahulu. Atas sebab ini, adalah penting untuk anda teliti panduan yang dipaparkan disini untuk menghasilkan resume yang lengkap pada kualiti antarabangsa sebelum memulakan penulisan anda.

Perkara yang menarik mereka bermula dari, warna, susun atur, mudah untuk mereka cari informasi yang relevan dengan keperluan utama mereka dalam masa yang singkat.

Susun atur

Struktur resume permohonan kerja Arkitek harus mempunyai bahagian yang berikut:

 • Tajuk atau pengepala
 • Objektif atau Ringkasan CV
 • Pengalaman kerjaya
 • Pendidikan utama
 • Kemahiran
 • Bahagian tambahan (bahasa, kemahiran menggunakan perisian, sijil, anugerah, kerja sukarela dan hobi)

Anda boleh mempribadikan resume Arkitek dengan menggunakan beberapa tips berikut:

 • Tulis resume baharu setiap kali permohonan kerja dilakukan agar kandungan disesuaikan dengan spesifikasi yang diiklankan oleh perekrut.
 • Hasilkan tajuk yang sesuai dan cari kata kunci dari iklan, kerana ia adalah perkara pertama yang akan dicari oleh perekrut.
 • Fokuskan masa dan fikiran anda untuk menambah pengalaman relevan yang serasi dengan keperluan iklan.
 • Semak skop dan keperluan iklan kerja dan tambahkan kata kunci dan kata kerja yang sesuai untuk meningkatkan peluang anda untuk memenangi perhatian perekrut.

Format dan Struktur

Sebagai seorang Arkitek profesional, perekrut dan anda tahu bahawa siswazah baharu tidak mungkin mempunyai pengalaman mencukupi. Namun, sekiranya anda mengikut norma penulisan resume terbaik seperti yang dicadangkan disini, anda akan dapat mengolah perkataan dan struktur untuk menunjukkan kebolehan anda sebagai individu yang dapat memenuhi keperluan tawaran pekerjaan tersebut.

Di bawah ini kami rumuskan jutaan jenis resume yang terdapat di internet kepada 3 kategori utama yang sesuai untuk resume Arkitek, iaitu:

 • Resume jenis fungsi pula menumpu pada kemahiran anda. Jika anda seorang graduan baru atau sedang menukar kerjaya untuk menjadi seorang Arkitek, maka resume dengan format fungsi adalah yang terbaik untuk anda.
 • Resume dengan format kronologi terbalik dapat memberi fokus kepada pengalaman profesional anda. Format ini sesuai sekiranya anda telah bekerja sebagai Arkitek selama beberapa tahun.
 • Resume hibrid/gabungan pula merupakan gabungan kedua-dua format di atas. Ia sesuai untuk calon yang mempunyai gabungan kemahiran, pengalaman, pendidikan serta personaliti yang memberangsangkan.

Susun atur resume terdiri daripada fon, saiz fon, margin, dan reka bentuk keseluruhan. Pilih reka bentuk ringkas yang mudah dibaca dan difahami. Fon seperti Helvetica, Georgia, Arial, Times New Roman dan Calibri adalah yang terbaik kerana ia mudah dibaca. Gunakan saiz fon 10-12pt.

📌 Tip: Hadkan resume anda kepada hanya SATU Muka Surat sahaja.


Tajuk dan Maklumat Untuk Menghubungi Anda


Sebagai profesional, anda tidak boleh melakukan kesilapan dalam menulis tajuk atau pengepala CV seorang Arkitek. Bahagian tajuk ini mengandungi maklumat yang diperlukan oleh perekrut untuk menghubungi anda. Sekiranya seorang Arkitek mampu menulisnya dengan ringkas, padat, menarik dan tanpa ralat, ia pasti akan menarik perhatian untuk ditemuduga perekrut. Maklumat yang perlu ada pada bahagian ini termasuk nama penuh anda, jawatan yang dipohon seperti dalam iklan, maklumat kaedah menghubungi anda seperti pautan ke profil LinkedIn dan email.

Contoh pengepala/tajuk yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
Rabiha Binti Sulaiman
Arkitek Perantis
03-8723947
rabiha.su@gmail.com
Bukit Jalil
linkedin.com/rabihasu


Contoh pengepala/tajuk yang tidak sesuai adalah seperti berikut:

SALAH
Rabiha Binti Sulaiman
Arkitek Perantis
03-8723947
love.roses@gmail.com
No 23, Jalan Tembaga,
Taman Jalil Indah Jaya,
47300, Bukit Jalil,
Selangor Darul Ehsan,
Malaysia
linkedin.com/rabihasu

📌Tip: Pastikan bahagian tajuk ini pendek, hanya masukkan maklumat diatas. Sekiranya email anda tidak berbunyi profesional, adalah penting untuk anda hasilkan email baru yang lebih profesional serta dapat diakses melalui telefon pintar anda 24 jam.


Kepilkan gambar atau tidak:

Sebagai seorang profesional, aras rupa tidak sepatutnya menjadi ukuran tahap keupayaan anda. Gambar tidak perlu dilampirkan dalam resume melainkan perekrut memintanya di dalam iklan atau email peribadi kepada anda sebelum sesi temuduga diadakan. Ini adalah kerana anda mungkin didiskriminasi secara tidak disedari dari pihak perekrut dari awal lagi.

Pengalaman: Terangkan pengalaman anda dengan jelas


Bahagian pengalaman merupakan fokus utama dalam setiap resume Arkitek. Ia perlu ditulis berpaksikan iklan dari perekrut secara teratur, ringkas dan padat dalam format resume terkini.

Ringkasan resume anda, iaitu bahagian kedua selepas pengepala, perlu memberi persepsi kepada perekrut terhadap kredibiliti anda sebagai Arkitek yang berpotensi. Ia mesti berdasarkan keperluan yang ditulis di dalam iklan mereka.

📌 Tip: Jangan segan untuk tulis semula resume Arkitek anda agar disesuaikan untuk setiap permohonan, biarpun 100 kali/permohonan baru dalam sebulan!

Apa yang perlu dilakukan jika anda tidak mempunyai pengalaman

Bagaimanakah caranya untuk menghasilkan resume Arkitek agar perekrut terpegun serta tidak sabar untuk menemuduga anda, bersedia untuk menawarkan gaji yang lebih baik berbanding calon lain?

 • Mulakan kerja sebagai perantis atau sukarelawan selama beberapa bulan walaupun gajinya terlalu rendah atau percuma.
 • Sekiranya anda mempunyai pelbagai pengalaman kerja, informasi pendidikan dalam zaman persekolahan perlu di tinggalkan kerana ia tidak lagi relevan kepada perekrut. 

Contoh penulisan pengalaman kerja yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
Pengalaman
Perunding Jaya Sdn. Bhd.
April 2005 – kini – Arkitek dan Pengurus Projek
 • Pengurusan projek pelbagai skala
 • Kawalan kualiti bahan yang digunakan
 • Lukisan perabot eksklusif
 • Membangunkan unit penyelidikan seni bina
 • Pencapaian utama: Pembangunan Berges de Seine, pengubahsuaian pintu masuk Beaupassage di Paris

💡 Contoh di atas mengaitkan tugasan anda dengan fakta/data yang dapat digunakan untuk mengukur pencapaian yang diperolehi. Ini juga memudahkan perekrut melihat sifat analitik anda sebagai seorang Arkitek.


Contoh penulisan pengalaman kerja yang tidak sesuai adalah seperti berikut:

SALAH
Pengalaman
Perunding Jaya Sdn. Bhd.
April 2005 – kini – Arkitek dan Pengurus Projek
 • Lukisan Autocad
 • Carian bahan
 • Berhubung dengan pembekal

🛑 Contoh di atas adalah tidak spesifik, dan ia tidak akan menyerlahkan resume dikalangan calon lain.
📌Tip: Jangan hanya tulis anda seorang “pelajar XX” – tiada perekrut yang mahu mengambil seorang ‘pelajar’. Tulis gelaran yang anda perolehi semasa berada dalam latihan industri. Ia boleh jadi Arkitek Perantis.


Pendidikan: Bagaimana untuk menulis latar belakang akademik anda


Pendidikan memainkan peranan penting dalam resume seorang Arkitek. Anda boleh masukkan pendidikan sejurus selepas ataupun sebelum bahagian pengalaman kerja. Gunakan format yang konsisten untuk menyenaraikan pendidikan anda – mulakan dengan nama ijazah, nama institusi, tempoh masa pengajian dan hasil pembelajaran utama yang anda perolehi daripada pengajian.

📌 Sekiranya anda tiada pengalaman kerja, maka mulakan dengan maklumat akademik dan kemudiannya senaraikan kemahiran yang telah anda kuasai serta pengalaman semasa latihan praktikal pada tahun akhir anda.


Contoh penulisan latar belakang akademik yang baik adalah seperti berikut:

Pendidikan
Ijazah Sarjana Muda Seni Bina
Universiti Teknologi Malaysia, Skudai
Jun 2022

Perisian
 • ArchiCAD and AutoCAD Architecture
 • Rhino3D
 • SketchUp
Kemahiran
 • Kreativiti
 • Pengurusan pelbagai pasukan
 • Penyeliaan tapak pembinaan (APD, APS, DPC)
 • Sebut harga dan perancangan tapak dan bajet
 • Rasa seni kontemporari
CGPA- 3.6/4.0

📌 Sekiranya anda masih belum tamat pengajian, masukkan tarikh tamat yang dijangkakan.


Kemahiran terbaik untuk resume Arkitek anda


Resume anda perlu ada kemahiran teras serta kemahiran insaniah. Anda juga harus mengenal pasti kemahiran yang diperlukan untuk menyempurnakan kerja dan kemahiran insaniah yang penting untuk bekerjasama di tempat kerja anda.

Mari lihat beberapa kemahiran penting yang perlu anda tambahkan pada resume anda.

Contoh Hard Skills atau Kemahiran Teras

 • Kebolehan menghasilkan proposal terbaik
 • Pengetahuan lukisan dan perancangan bandar
 • Kemahiran melakukan perundingan kompleks
 • Kepakaran dalam perisian DAO dan CAD
 • Pengurusan dan perancangan belanjawan
 • Pengurusan projek
 • Keupayaan untuk mendengar keperluan dan masalah pelanggan

Contoh Soft Skills atau Kemahiran Insaniah

 • Kemahiran mendengar secara generatif
 • Kemahiran berkomunikasi secara lisan dan bertulis seperti menulis laporan
 • Menghormati pandangan berbeza
 • Dapat membezakan di antara masa untuk memimpin dan masa untuk dipimpin
 • Dapat menerima kritikan untuk terus membina idea baru melalui gabungan idea ahli kumpulan lain.
 • Tidak mudah kecewa apabila idea yang diutarakan tidak mendapat sambutan

Ringkasan Profesional: Pembentangan intipati resume anda


Ringkasan profesional merupakan peluang di dalam resume untuk mempromosi diri. Ia dipecahkan kepada 2 bahagian:

 • Ayat pertama memberikan perincian relevan mengenai masa lampau anda untuk membentuk kredibiliti, seperti pendidikan, kemahiran, projek dan pencapaian lalu.
 • Ayat kedua mengenai masa hadapan dengan menyatakan minat dan seronoknya anda untuk berkhidmat dalam syarikat mereka.

Contoh penulisan ringkasan profesional yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
“Graduan Ijazah Seni Bina UTM dan pakar dalam kerja-kerja pembinaan dan pemulihan, saya mempunyai kemahiran dalam lukisan pelan dan hiasan bangunan. Saya sedang mencari cabaran baharu yang membolehkan saya menggunakan rasa ketepatan dan kreativiti saya.“

💡 Contoh di atas menampilkan kemahiran anda. Ia menjadikan resume kelihatan seimbang dan relevan dengan peranan yang diiklankan kerana ia mengaitkan anda dengan kerja berpersatuan yang menunjukkan anda dapat bekerja secara berkumpulan.


Contoh penulisan ringkasan profesional yang tidak menarik adalah seperti berikut:

SALAH
Pelatih Arkitek yang berdedikasi dan berkemahiran dalam bidang seni bina.

🛑 Contoh di atas terlalu ringkas maka ia gagal menampilkan minat dan kemahiran yang telah anda kuasai kepada perekrut.


Bahagian tambahan untuk CV Arkitek


Bahagian tambahan di dalam resume bertindak sebagai sumber maklumat penting untuk perekrut. Berikut merupakan beberapa contoh yang boleh digunakan:

 • Calon boleh memasukkan pelbagai maklumat di bawah tajuk yang berbeza.
 • Ia merupakan bahagian yang kecil namun ia sentiasa menarik perhatian perekrut.
 • Mudah untuk mengisi ruang resume untuk pelajar yang tidak mempunyai pengalaman Arkitek yang mendalam.
 • Caranya disini ialah memilih tajuk yang sesuai untuk resume anda. Ingat, informasi yang tidak menambah nilai pada diri anda atau keperluan majikan harus dielakkan.

Bahasa

Untuk seorang Arkitek, kemahiran berbahasa Inggeris dan bahasa tambahan lain seperti Mandarin akan memberi impak kepada resume kerana ia membezakan anda daripada calon lain.

Sertai beberapa kursus pendek selepas tamat pengajian atau dalam masa anda sedang menunggu untuk dipanggil temuduga. Kursus bahasa asing yang disertai perlulah menganugerahkan sijil yang diiktiraf pada peringkat antarabangsa seperti berikut:

 • Goethe Zertifikat atau TestDaF untuk bahasa Jerman
 • TOEFL atau IELTS untuk Bahasa Inggeris
 • SIELE untuk bahasa Sepanyol

Kerja Sukarela

💡 Sebagai seorang Arkitek, perekrut mempunyai andaian bahawa golongan professional ini tidak pandai bersosial. Oleh yang demikian, adalah agak bijak sekiranya anda sebagai Arkitek mempamerkan model resume Arkitek yang menarik hati perekrut dengan menyertai program sukarela yang berkaitan dengan seni bina walaupun tidak bergaji.

Anda boleh mulakan dengan menentukan perubahan yang ingin anda lakukan dalam komuniti. Kemudian hubungi mereka melalui Facebook untuk membentangkan cadangan aktiviti sukarelawan anda dan mula menarik ahli komuniti lain untuk menyertai anda.

Hobi

💡Hobi yang relevan dengan bidang yang anda ceburi adalah sangat bernilai kepada perekrut yang berpengalaman. Ia menjadi ukuran sama ada anda sanggup melakukan lebih dari skop kerja formal.

Kemahiran Komputer

💡Setiap Arkitek mesti mempunyai kemahiran menggunakan teknologi berkomputer untuk membantu visualisasi idea anda. Maka, ia hendaklah ditulis dalam bahagian tambahan sebagai kemahiran perisian agar ia tidak terbenam dengan bahagian kemahiran am yang lain.

Pensijilan adalah penting bagi setiap profesional seperti Arkitek. Ia merupakan idea yang bijak untuk tidak memasukkanya dalam bahagian pendidikan am. Berikut merupakan beberapa pensijilan yang dapat menonjolkan resume Arkitek anda:

 • Profesional Pengurusan Projek (PMP) PMI
 • LEED AP Reka Bentuk Bangunan + Pembinaan (LEED) GBCI
 • Rangka Kerja Seni Bina Kumpulan Terbuka (TOGAF) Kumpulan Terbuka…
 • Autodesk Professional Revit Architecture 2012 Autodesk, Inc…
 • Arkitek Sistem Bertauliah (CSA) Pega
 • Eksekutif Perkhidmatan Bangunan Bertauliah (CBSE) BSCAI
 • Pembangun Agile Bertauliah (CAD)

Ringkasan: Menulis CV yang sesuai untuk Arkitek


Kita telah melihat begitu banyak tips dan panduan menghasilkan resume Arkitek yang terbaik atau dengan kata lain, model resume Arkitek. Sebagai nota terakhir, sila lihat semula rumusan berikut:

 • Kaji iklan pekerjaan dan kembangkan kemahiran yang mereka cari – dapatkan pensijilan kemahiran yang berkaitan.
 • Pilih templat yang sesuai untuk menjana resume Arkitek pdf yang berkualiti.
 • Format resume yang betul adalah kunci untuk memastikan kelayakan anda dibentangkan dengan baik. Sila lihat beberapa tips tambahan disini.
 • Sesuaikan ringkasan resume anda kepada pekerjaan yang berbeza – jadikan ia semenarik mungkin untuk menarik perhatian pembaca.
 • Minta rakan anda untuk menyemak resume anda sebelum menghantarnya kepada perekrut.
 • Mulakan dengan pendidikan dan kemahiran, terutamanya jika anda tidak mempunyai pengalaman. Lihat beberapa kategori yang lain disini.

Ringkasan: Membuat Resume Profesional Untuk Arkitek

 • Pastikan resume anda pendek, ringkaskan semua kelayakan anda.
 • Jadi khusus dalam bahagian pengalaman anda – gunakan nombor untuk menambah kredibiliti – elakkan menulis peranan dan tanggungjawab.
 • Resume Arkitek anda hendaklah bermula dengan tajuk yang menarik. Ia perlu dibentang secara profesional. Anda boleh lihat templat disini.
 • Gunakan bahagian tambahan untuk memberikan kejutan yang menyenangkan pengurus pengambilan pekerja.
 • Tulis ringkasan objektif yang menerangkan kemahiran dan minat utama anda dalam pekerjaan itu.
 • Gunakan format yang jelas untuk mempamerkan kelayakan akademik anda – jadikan deskriptif tentang kelayakan dan pencapaian akademik.

Lengkapkan CV anda dengan surat iringan


Surat iringan dihantar bersama resume dan ia menerangkan sebab anda berminat dengan jawatan yang ditawarkan serta bagaimana anda merupakan calon terbaik berbanding pemohon lain.

Maka, luangkan masa untuk berfikir, membuat kajian mengenai syarikat tersebut, pelajari cara menulis surat iringan yang akan menarik perhatian perekrut dan kemudian menulisnya. Sila lihat contoh templat sedia ada disini untuk menjimatkan masa anda menghasilkan surat sendiri.

Cipta resume anda dengan templat terbaik

Soalan lazim

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya berminat dengan skop jawatan yang diiklankan tetapi pengalaman saya tidak sama dengan yang diiklankan oleh majikan?

Petua untuk mencapai kejayaan adalah minat yang mendalam dalam sebarang bidang yang diceburi. Kerap kali ijazah dan pengalaman yang ditulis dalam sesuatu iklan adalah andaian yang dari ketua jabatan atau perekrut. Ini bermaksud, anda boleh memohon jawatan tersebut dengan syarat anda menulis dan terangkan dengan jelas mengapa anda ingin jawatan tersebut dalam surat iringan serta dalam ringkasan professional.

Bahasa apakah yang paling sesuai untuk saya gunakan semasa menghasilkan CV Arkitek?

Sebaiknya, anda menggunakan Bahasa Inggeris kerana ia kerap digunakan dalam dunia korporat, tidak kira sama ada dalam syarikat swasta, GLC, GLIC atau peringkat tinggi jawatan kerajaan. Untuk memudahkan kerja anda menghasilkan dna mengubah format tanpa menulis berulang resume anda setiap kali anda pohon pekerjaan, sila lihat resume builder yang telah kami hasilkan disini.

Buat resume anda dalam masa 15 minit

Koleksi percuma templat resume kami yang direka dengan kepakaran akan membantu anda menonjolkan diri daripada orang lain dan selangkah lebih dekat dengan pekerjaan impian anda.

Cipta resume anda