Contoh resume cikgu pengganti | Templat dan sumber untuk berjaya

Cikgu pengganti ataupun cikgu ganti merupakan peluang pekerjaan yang sangat menarik. Ia terbuka kepada pelbagai lapisan masyarakat yang merupakan siswazah. Kerjaya ini sangat diperlukan kerana kerap cikgu sepenuh masa pindah rumah, cuti bersalin atau terdapat terlalu banyak sekolah berhampiran di antara satu sama lain, dan berlakunya kekurangan guru untuk membimbing anak kita.

Pembentukan:
Saiz:
Boleh disesuaikan:
Word (Microsoft)
A4
dan

Jom selami panduan lengkap menulis resume cikgu ganti terbaik

Berikut adalah contoh resume asas yang akan dibincang dan dikembangkan secara lebih terperinci dengan beberapa penambahbaikan untuk menarik perekrut untuk memanggil anda menghadiri temuduga tang anda idam-idamkan.

Siti Binti Abdul Kalam
Guru Ganti Matematik Tambahan
03-7334944
siti.kalam@gmail.com
Taman Perdana, Sungai Saim
linkedin.com/sitikalam

Sinopsis Profesional

Siswazah Matematik yang berbakat dan berkeperibadian positif dengan pengalaman mengajar di dalam bilik darjah selama 4 tahun. Berkemahiran tinggi dalam melaksanakan penilaian pelajar dan perancangan pengajaran dan dalam pelbagai pedagogi pembelajaran terkini.

Pendidikan

Sarjana Matematik
Universiti Teknologi Malaysia, Skudai Johor
2014-2016

Sarjana Muda Matematik Kejuruteraan
Universiti Teknologi Malaysia, Skudai Johor
2008-2013

Pengalaman Bekerja

Ogos 2019 hingga kini
Sekolah Menengah Puncak Alam
Guru Ganti Matematik Tambahan

 • Rancangan pengajaran inovatif yang dihasilkan khas untuk perkembangan minda semua peringkat pelajar.
 • Menggunakan teknik tingkah laku positif dan kaedah disiplin MQA untuk mengekalkan rasa hormat murid-guru di seluruh sekolah.
 • Melaksanakan pendekatan praktikal untuk mengajar matematik sebagai suatu karya seni untuk menggalakkan pelajar meneroka pelbagai bidang dalam bidang matematik.

Kemahiran

 • Pelbagai kemahiran mengajar yang luas
 • Penciptaan kurikulum yang menarik
 • Penilaian prestasi pelajar
 • Kebolehan mengajar dalam pendidikan khas
 • Kebiasaan dan keselesaan dalam persekitaran pengajaran
 • Kemahiran organisasi yang kuat

Sama seperti kerjaya lain, ia perlu dipohon dan permohonan anda diproses bersama ratusan pemohon yang berkelayakan. Maka, bagaimana cara untuk menarik penjawat awam yang memproses permohonan untuk kawasan anda? Jawapannya ialah resume yang paling menarik dari segi isi, pembentangan dan struktur susunannya.

Di bawah ini kami telah hasilkan panduan yang mudah untuk diikuti sebagai templat cv cikgu ganti untuk membantu anda menghasilkan cv yang terbaik. Pengalaman kami berdasarkan interaksi selama berdekad dengan pelbagai perekrut tempatan dan antarabangsa, termasuk agensi kerajaan, swasta dan badan kebajikan.

Contoh resume cikgu ganti


Berikut ialah petua ringkas yang boleh anda gunakan sebagai templat untuk menghasilkan resume dan surat iringan dalam hanya beberapa minit:

 • Panduan untuk memilih format resume, susun atur dan templat terbaik untuk seorang cikgu ganti.
 • Contoh cv cikgu ganti yang lengkap.
 • Panduan langkah demi langkah untuk menulis setiap bahagian cv cikgu ganti
 • Perkara yang MESTI dilakukan dan yang TIDAK BOLEH dilakukan semasa menulis resume cikgu ganti.
 • Petua Pro untuk menonjolkan diri anda daripada pemohon lain.

Cara menulis resume cikgu ganti (walaupun tanpa pengalaman)


Apabila anda melangkah ke dunia pendidikan lebih lebih lagi memulakan kerjaya pertama, anda akan menyedari bahawa ia lebih sukar daripada kehidupan di dalam universiti kerana ia melibatkan individu lain – mereka akan sentiasa menilai anda dalam semua aspek dan respon yang anda lakukan, bermula dari cara anda menulis resume, cara anda berjalan dan bercakap dalam temuduga.

Bidang penulisan resume telah berkembang - ia tidak seperti beberapa tahun lalu. Piawaian penulisan baharu – templat – amalan terbaik – itulah sebabnya penting untuk anda meneliti panduan menghasilkan resume yang lengkap ini sebelum memulakan penulisan anda.

Kita akan mulakan dengan garis panduan umum untuk menulis resume. Petua Ini digunakan untuk kebanyakan resume graduan mahupun berpengalaman dan kami akan memberikan anda amalan standard yang paling terkini dalam bidang sumber manusia.

Kaedah penulisan resume terbaik mesti memfokus kelebihan anda berbanding pemohon lain dari bahagian permulaan resume, atau dikenali sebagai pengepala/header. Ini adalah kerana, fokus maksimum perekrut adalah dalam 10 saat pertama mereka melihat sesebuah resume.

Sekiranya menarik, fokus mereka dapat dilanjutkan kepada 3 minit lagi dan mungkin mereka akan meneruskan meneliti resume anda melebihi 10 minit dan kini anda pasti akan dipanggil untuk temuduga.

Perkara yang menarik mereka bermula dari, warna, susun atur, kandungan yang relevan dengan keperluan mereka serta masa yang anda ambil untuk mengkaji skop dan jenis calon yang mereka sedang cari.

Susun atur

Struktur resume permohonan kerja cikgu ganti harus mempunyai bahagian berikut:

 • Pengepala
 • Ringkasan resume/objektif resume
 • Bahagian pengalaman kerja
 • Bahagian pendidikan
 • Bahagian kemahiran
 • Bahagian tambahan (bahasa, kemahiran komputer dan sijil, anugerah, kerja sukarela dan minat)

Anda boleh mempribadikan resume cikgu ganti dengan menggunakan tips-tips berikut:

 • Hasilkan resume baru untuk setiap permohonan berlainan untuk menyesuaikannya dengan spesifikasi yang diperlukan majikan.
 • Semak skop dan keperluan iklan kerja dan tambahkan kata kunci dan kata kerja yang sesuai untuk meningkatkan peluang anda untuk memenangi perhatian perekrut.
 • Hasilkan tajuk yang sesuai dan cari kata kunci dari iklan, kerana ia adalah perkara pertama yang akan dicari oleh perekrut.
 • Fokuskan masa dan fikiran anda untuk menambah pengalaman relevan yang serasi dengan keperluan iklan.

Format dan Struktur

Sebagai cikgu ganti atau yang baru tamat pengajian, kami tahu anda tidak mempunyai banyak pengalaman. Namun, dengan mengikut norma penulisan resume terbaik ia dapat membantu mengutamakan informasi yang lain mengenai anda. Ingat, resume anda akan dibaca oleh perekrut, maka gunakan ‘bahasa’ yang akan menarik hati mereka!

Di bawah ini kami rumuskan pelbagai jenis cv cikgu ganti kepada 3 kategori utama yang sesuai untuk profesion guru, iaitu:

 • Resume dengan format kronologi terbalik dapat memberi fokus kepada pengalaman profesional anda. Format ini sesuai sekiranya anda telah bekerja sebagai cikgu ganti selama beberapa tahun.
 • Resume jenis fungsi pula menumpu pada kemahiran anda. Jika anda seorang graduan baru atau sedang menukar kerjaya untuk menjadi seorang cikgu, maka resume dengan format fungsi adalah yang terbaik untuk anda.
 • Resume hibrid/gabungan pula merupakan campuran kedua-dua format di atas. Ia sesuai untuk calon yang mempunyai gabungan kemahiran dan pengalaman yang memberangsangkan.

Susun atur resume terdiri daripada fon, saiz fon, margin, dan reka bentuk keseluruhan. Pilih reka bentuk ringkas yang mudah dibaca dan difahami. Fon seperti Helvetica, Georgia, Arial, Times New Roman dan Calibri adalah yang terbaik kerana ia mudah dibaca. Gunakan saiz fon 10-12pt.

📌 Tip: Hadkan resume anda pada hanya SATU Muka Surat.


Tajuk dan Maklumat Untuk Menghubungi Anda


Bahagian tajuk atau pengepala cv cikgu ganti hendaklah bebas daripada ralat atau kesilapan. Ini adalah kerana ia mengandungi maklumat yang perlu digunakan oleh perekrut untuk menghubungi anda. Sekiranya seorang cikgu pengganti mampu menulis dengan ringkas, padat dan tanpa ralat, ia pasti menarik perhatian perekrut untuk memanggil anda untuk ditemuduga. Maklumat yang perlu pada bahagian ini termasuk nama penuh, jawatan kerja seperti dalam iklan, maklumat kaedah menghubungi seperti pautan ke profil LinkedIn dan email anda.

Contoh pengepala/tajuk yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
Siti Binti Abdul Kalam
Guru Ganti Matematik Tambahan
03-7334944
siti.kalam@gmail.com
Taman Perdana, Sungai Saim
linkedin.com/sitikalam


Contoh pengepala/tajuk yang tidak sesuai adalah seperti berikut:

SALAH
Siti Binti Abdul Kalam
Guru Ganti Matematik Tambahan
03-7334944
sweet.roses@gmail.com
No 12, Jalan Bayu, Taman Perdana,
Sungai Saim, 42100 Klang,
Selangor Malaysia
linkedin.com/sitikalam

📌Tip: Pastikan bahagian tajuk pendek, hanya masukkan maklumat seperti diatas. Adalah penting untuk anda hasilkan email baru yang berbunyi profesional serta berfungsi.


Kepilkan gambar atau tidak:

Sebagai seorang cikgu ganti, aras rupa tidak sepatutnya menjadi ukuran tahap keupayaan analitik anda. Gambar tidak perlu dilampirkan dalam resume melainkan perekrut memintanya di dalam iklan atau email peribadi kepada anda sebelum sesi temuduga diadakan. Ini adalah kerana anda mungkin didiskriminasi secara tidak disedari dari pihak perekrut dari awal lagi.

Pengalaman: Merupakan asas dalam bidang pendidikan


Bahagian pengalaman ini merupakan asas kepada resume setiap pemohon. Setiap siswazah baru pasti menghadapi pelbagai kesukaran untuk mengisinya kerana tiada pengalaman yang dapat menonjolkan kelebihan berbanding dengan calon lain. Anda mungkin juga menghadapi diskriminasi dari perekrut berdasarkan Universiti atau Kolej Universiti anda!

Ringkasan resume anda, iaitu bahagian kedua selepas pengepala, perlu menarik perekrut terhadap kredibiliti dan potensi anda sebagai warga pendidik yang berkaliber.

Untuk menjadikan resume cikgu ganti anda relevan dengan iklan jawatan, sila masukkan beberapa cabaran yang anda hadapi dan selesaikan semasa universiti yang berkaitan dengan skop kerja yang diiklankan bagi menunjukkan kesinambungan diantara potensi anda dengan skop kerja dalam iklan.

Apa yang perlu dilakukan jika anda tidak mempunyai pengalaman

Bagaimana untuk menghasilkan resume agar perekrut terpegun serta tidak sabar untuk menghubungi anda untuk ditemuduga dan bersedia untuk menawarkan gaji dan tanggungjawab yang lebih menarik kepada anda berbanding dengan calon lain?

 • Kami mencadangkan agar anda luangkan masa menyertai badan kebajikan yang relevan dengan bidang yang anda minat.
 • Cari NGO berkaitan pendidikan.
 • Sertai pusat tuition yang disegani di kawasan anda sebagai seorang guru.
 • Luangkan masa bersama sukarelawan lain dan abadikan gambar yang menunjukkan kesungguhan anda menyelesaikan masalah komuniti setempat melalui akaun Linkedin anda. 

Contoh penulisan pengalaman kerja yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
Ogos 2019 hingga kini
Sekolah Menengah Puncak Alam
Guru Ganti Matematik Tambahan
 • Rancangan pengajaran inovatif yang dihasilkan khas untuk perkembangan minda semua peringkat pelajar.
 • Menggunakan teknik tingkah laku positif dan kaedah disiplin MQA untuk mengekalkan rasa hormat murid-guru di seluruh sekolah.
 • Melaksanakan pendekatan praktikal untuk mengajar matematik sebagai suatu karya seni untuk menggalakkan pelajar meneroka pelbagai bidang dalam bidang matematik.

💡 Contoh di atas mengaitkan tugasan anda dengan fakta/data yang dapat digunakan untuk mengukur pencapaian yang diperolehi. Ini juga memudahkan perekrut melihat sifat analitik anda sebagai seorang cikgu ganti.


Contoh penulisan pengalaman kerja yang tidak sesuai adalah seperti berikut:

SALAH
Ogos 2019 hingga kini
Sekolah Menengah Puncak Alam
Guru Ganti Matematik Tambahan
 • Mengajar mata pelajaran matematik mengikut silibus
 • Melakukan penilaian akhir tahun prestasi pelajar
 • Menggalakkan pelajar bertanya soalan

🛑 Contoh di atas adalah tidak spesifik, dan ia tidak akan menyerlahkan resume berbanding calon lain.


Pendidikan: Bagaimana untuk memasukkan latar belakang akademik anda


Anda boleh masukkan pendidikan sejurus selepas ataupun sebelum bahagian pengalaman kerja. Gunakan format yang konsisten untuk menyenaraikan pendidikan anda – mulakan dengan nama ijazah, nama universiti, tempoh masa pengajian dan hasil pembelajaran utama yang anda perolehi daripada kursus ijazah.

📌 Sekiranya anda tiada pengalaman kerja (melainkan pernah melakukan kerja dengan badan kebajikan), maka mulakan dengan maklumat akademik dan kemudiannya senaraikan kemahiran yang telah anda kuasai serta pengalaman semasa latihan praktikal pada tahun akhir anda.


Contoh penulisan latar belakang akademik yang baik adalah seperti berikut:

Sarjana Matematik
Universiti Teknologi Malaysia, Skudai Johor
2014-2016
CGPA 3.8/4.0

Sarjana Muda Matematik Kejuruteraan
Universiti Teknologi Malaysia, Skudai Johor
2008-2013
CGPA 3.2/4.0

📌 Sekiranya anda masih belum tamat pengajian, masukkan tarikh tamat yang dijangkakan.


Kemahiran terbaik untuk cv cikgu ganti


Mari lihat beberapa kemahiran penting yang perlu anda tambahkan pada resume anda.

Contoh Hard Skills atau Kemahiran Teras

 • Pengalaman dalam bilik darjah sekolah menengah
 • Penglibatan bilik darjah online
 • Kaunselor kem Matematik peringkat Negeri Selangor
 • Kemahiran pengurusan rekod am pelajar
 • Maklum balas yang sangat baik sebagai guru baharu
 • Penyelenggaraan dan kebersihan bilik darjah

Contoh Soft Skills atau Kemahiran Insaniah

 • Pengalaman mengajar pelajar Sarjana Muda di institusi pengajian tinggi (IPTA)
 • Pendidikan Khas untuk pelajar istimewa
 • Tauliah mengajar
 • Penghasilan pedagogi
 • Menulis rancangan pengajaran

Ringkasan Profesional: Pembentangan intipati resume anda


Ringkasan profesional sebenarnya adalah peluang dan ruang dalam resume untuk mempromosi diri. I dipecahkan kepada 2 ayat:

 • Ayat pertama menekankan kemahiran utama dan minat anda untuk menyertai institusi mereka
 • Ayat kedua membentangkan prestasi anda dalam latihan praktikal, pencapaian akademik dan potensi anda.

Contoh penulisan ringkasan profesional yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
 • Pembantu Guru yang berdedikasi dengan keupayaan luar biasa untuk memotivasikan pelajar. Kemahiran yang terbukti dalam Bahasa Inggeris dan bantuan mengajar.
 • Memudahkan persekitaran yang kondusif kepada pembelajaran pelajar dengan melaksanakan kaedah pengajaran yang serba boleh.
 • Guru Bahasa Inggeris Sekolah Menengah Profesional dengan pengalaman 15 tahun. Memastikan pelajar dibekalkan dengan kepimpinan yang berkesan dan kemajuan mereka dipantau dengan teliti. Menggalakkan pembelajaran dan pertumbuhan peribadi pelajar.

💡 Contoh di atas menampilkan kemahiran anda. Ia menjadikan resume kelihatan seimbang dan relevan dengan peranan yang diiklankan kerana ia mengaitkan anda dengan kerja berpersatuan yang menunjukkan anda dapat bekerja secara berkumpulan.


Contoh penulisan ringkasan profesional yang tidak menarik adalah seperti berikut:

SALAH
Cikgu pelatih yang berdedikasi dengan minat dalam bidang Matematik.

🛑 Contoh di atas terlalu ringkas maka ia gagal menampilkan minat dan kemahiran yang telah anda kuasai kepada perekrut.


Bahagian tambahan untuk CV cikgu ganti


Bahagian tambahan di dalam resume bertindak sebagai sumber maklumat penting untuk seorang guru gantian. Berikut merupakan beberapa contoh faedah yang dapat anda perolehi apabila ia digunakan dengan bijak:

 • Ia merupakan bahagian yang kecil namun ia sentiasa menarik perhatian perekrut.
 • Calon boleh memasukkan pelbagai maklumat di bawah tajuk yang berbeza.
 • Mudah untuk mengisi ruang resume untuk pelajar yang tidak mempunyai pengalaman mengajar yang mendalam.
 • Caranya disini ialah memilih tajuk yang sesuai untuk resume anda. Ingat, informasi yang tidak menambah nilai pada diri anda atau keperluan majikan harus dielakkan.

Bahasa

Sertai beberapa kursus pendek selepas tamat pengajian atau dalam masa anda sedang menunggu untuk dipanggil temuduga. Kursus bahasa asing yang disertai perlulah menganugerahkan sijil yang diiktiraf pada peringkat antarabangsa seperti berikut:

 • Goethe Zertifikat atau TestDaF untuk bahasa Jerman
 • TOEFL atau IELTS untuk Bahasa Inggeris
 • SIELE untuk bahasa Sepanyol

Kerja Sukarela

💡 Sebagai seorang cikgu ganti, perekrut mempunyai andaian bahawa golongan ini tidak pandai berinteraksi dengan ibu dan bapa pelajar. Oleh yang demikian, adalah agak bijak sekiranya anda sebagai graduan cikgu mempamerkan model resume yang menarik hati perekrut.

Anda boleh mulakan dengan menentukan perubahan yang ingin anda lakukan dalam komuniti. Kemudian hubungi pengerusi taman untuk membentangkan cadangan aktiviti sukarelawan anda dan mula manarik ahli komuniti alin untuk menyertai anda.

Hobi

💡Hobi yang relevan dengan bidang yang anda ceburi adalah sangat bernilai kepada perekrut yang berpengalaman. Ia menjadi ukuran sama ada anda sanggup melakukan lebih dari apa yang diarah.

Kemahiran Komputer

💡Setiap cikgu ganti mesti mempunyai kemahiran menggunakan pelbagai perisian untuk membantu melengkapkan skop kerja. Ia hendaklah ditulis dalam bahagian tambahan sebagai kemahiran komputer agar ia tidak terbenam dalam bahagian kemahiran am lain.

Pensijilan adalah penting bagi setiap kemahiran.

 • Menggunakan perisian pengurusan gred
 • Pengalaman menggunakan persekitaran pembelajaran maya
 • E-pembelajaran dan pengajaran jarak jauh
 • Pensijilan dalam perisian pendidikan
 • Kesedaran tentang perisian yang digunakan dalam bidang pengajaran khusus

Ringkasan: Menulis CV yang sesuai untuk cikgu ganti


Kami telah bersama-sama melihat banyak tips dan garis panduan untuk menghasilkan resume cikgu ganti yang sempurna. Sebagai nota terakhir, sila pertimbangkan petua pro berikut:

 • Pilih templat yang sesuai untuk menjana cv cikgu pdf yang berkualiti.
 • Minta rakan anda menyemak resume sebelum menghantarnya kepada perekrut.
 • Gunakan Grammarly untuk menyemak penggunaan bahasa Inggeris dalam cv cikgu ganti anda.
 • Format resume yang betul adalah kunci untuk memastikan kelayakan dibentangkan dengan baik. Sila lihat beberapa tips tambahan disini.
 • Kaji iklan pekerjaan dan kembangkan kemahiran yang mereka cari – dapatkan pensijilan kemahiran yang berkaitan.
 • Mulakan dengan pendidikan dan kemahiran, terutamanya jika anda tidak mempunyai pengalaman. Lihat beberapa kategori yang lain disini.
 • Semasa proses menulis resume, tumpukan sebahagian besar perhatian anda pada bahagian pengalaman.
 • Sesuaikan ringkasan resume anda kepada pekerjaan yang berbeza – jadikan ia semenarik mungkin untuk menarik perhatian pembaca.

Ringkasan: Membuat Resume untuk siswazah cikgu ganti

 • Resume anda hendaklah bermula dengan tajuk yang menarik. Ia perlu dibentang secara profesional. Anda boleh lihat templat
 • Pastikan resume anda pendek, ringkaskan semua kelayakan anda.
 • Tulis ringkasan objektif yang menerangkan kemahiran dan minat utama anda dalam pekerjaan itu.
 • Gunakan format yang jelas untuk mempamerkan kelayakan akademik anda – jadikan deskriptif tentang kelayakan dan pencapaian akademik anda. Anda boleh membaca dengan lebih lanjut mengenai tips tambahan untuk menghasilkan resume pelajar disini.
 • Gunakan bahagian tambahan untuk memberikan kejutan yang menyenangkan kepada pengurus pengambilan pekerja.

Lengkapkan CV anda dengan surat iringan


Surat iringan dihantar bersama resume dan ia menerangkan sebab anda berminat dengan jawatan yang ditawarkan dalam sesebuah iklan serta bagaimana anda merupakan calon terbaik berbanding yang lain.

Surat iringan membebaskan anda dari kekangan struktur resume. Di sini anda bebas meluahkan kreativiti melalui penulisan dan struktur logik untuk dipilih.

Oleh yang demikian, sila luangkan masa untuk berfikir, membuat kajian mengenai struktur dan kandungan surat iringan yang dapat menarik perhatian perekrut dan kemudian menulisnya. Sila lihat contoh templat sedia ada disini untuk menjimatkan masa anda menghasilkan surat sendiri.

Cipta resume anda dengan templat terbaik

Soalan lazim

Apakah proses memohon pekerjaan sebagai guru ganti pada tahun ini ?

Anda perlu melawat ke pejabat pendidikan daerah (PPD) untuk mendapatkan borang.

 • Anda boleh memilih sama ada ingin mengajar di sekolah menengah atau sekolah rendah.
 • Lengkapkan permohonan sebagai guru ganti dan hantar semula ke PPD.
 • PPD akan memutuskan sama ada permohonan anda diluluskan atau tidak.
 • Ada ketikanya, anda tidak temuduga, namun masih diberi tawaran kerja ini.
 • Apabila tawaran diterima, anda akan dimaklumkan tarikh melaporkan diri dan tempatnya.
Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya saya tidak pandai menulis resume atau ingin kerap menukar formatnya?

Sekiranya anda ingin memperbaiki kualiti resume dan surat iringan yang anda hasilkan. Sama ada ia tidak diedit untuk disesuaikan untuk setiap permohonan berbeza, atau anda tidak menulisnya dengan cara yang menarik perhatian perekrut. Saya cadangkan agar anda lihat dan download atau muat turun resume builder yang telah kami hasilkan disini.

Buat resume anda dalam masa 15 minit

Koleksi percuma templat resume kami yang direka dengan kepakaran akan membantu anda menonjolkan diri daripada orang lain dan selangkah lebih dekat dengan pekerjaan impian anda.

Cipta resume anda

Kirjade näidised alla laadimiseks

Modèle de Lettre deCandidature
Design de Lettre deMotivation
Modèle de Lettre de Motivation pour Etudiant – Universitaire
Modèle de Lettre de Motivation d’Embauche