Resume jurutera mekanikal | Contoh, templat, tips & pelbagai lagi

Jurutera Mekanikal adalah antara tunjang pemodenan Malaysia dan keseluruhan dunia. Anda pasti berasa bangga dengan pencapaian diri selepas tamat pengajian and masa hadapan yang sangat indah yang bakal anda lalui sebagai seorang jurutera mekanikal! Oleh yang demikian, inilah masanya untuk anda memilih bidang sesuai dengan jiwa anda dan jangan berhenti dari cuba memohon semua organisasi yang berkaitan dengan minat tersebut.

Pembentukan:
Saiz:
Boleh disesuaikan:
Word (Microsoft)
A4
dan

Abdul Hadi
Jurutera Mekanikal
04-4283344
abdul.hadi@gmail.com
Sik, Kedah
linkedin.com/Hadi

Ringkasan Profesional

Jurutera pembuatan yang berkemahiran tinggi dengan sepuluh tahun pengalaman merancang dan mengarahkan proses pembuatan, mencari cabaran profesional baharu dengan pelanggan seperti Spacex. Seorang pengurus praktikal dan cemerlang dalam memotivasikan pasukan untuk menuruti jadual pengeluaran. Rekod prestasi yang terbukti dalam menambah baik proses pembuatan, mengurangkan pembaziran, dan melaksanakan inisiatif pengurangan kos yang meningkatkan keuntungan sebanyak 70%.

Pengalaman

Jurutera Mekanikal
Dastmyer Machines
November 2015 sehingga kini

 • Memastikan kualiti dan produktiviti yang optimum dengan melaraskan proses pengeluaran dan peralatan sewajarnya.
 • Menyediakan bantuan untuk menambah baik kaedah pembuatan dan menyediakan kes perniagaan untuk semua projek pelesenan.
 • Menentukan masa yang diperlukan untuk menyiapkan lebih daripada lima kerja kejuruteraan pembuatan.

Jurutera Pembuatan Mekanikal
BAEM Systems
Januari 2012 sehingga 2015

 • Menyediakan piawaian minimum untuk kerja yang melibatkan perisian pembuatan dan memberikan bimbingan dan sokongan kepada kakitangan yang bertanggungjawab untuk penambahbaikan proses dan aliran pengeluaran.
 • Membuat cadangan kepada pihak pengurusan mengenai teknologi pembuatan baharu untuk meningkatkan kualiti produk, peningkatan dalam masa pengeluaran dan mengurangkan kos pembuatan.
 • Menyokong pasukan pembangunan produk untuk melaksanakan kaedah pembuatan yang disyorkan untuk mencapai objektif syarikat.

Pendidikan

Sarjana Kejuruteraan Mekanikal
Universiti Malaya, Kuala Lumpur
2010-2012
GPA- 3.9/4.0

Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal (Pembuatan)
Universiti Teknologi Malaysia, Skudai Johor
2005-2019
GPA- 2.4/4.0

Kemahiran

 • CATIA, Unigraphics, ProEngineer & Autocad
 • Nastran
 • MATLAB
 • Moldflow
 • Agile Methodology
 • Pengurusan Projek, PMP

Sijil Kemahiran

 • Certified Manufacturing Engineer (CMfgE)
 • Certified Quality Engineer (CQE)
 • Certified Systems Engineering Professional (CSEP)
 • Digital Design and Manufacturing Technology Certification
 • EPA Operator Safety Certification (EPA)
 • Master Certified Electronics Technician (CETma)

Untuk menarik perhatian perekrut yang berkualiti, CV anda perlulah menarik perhatian mereka dalam 10 saat pertama membukanya. Sekiranya CV anda gagal memberi impak tersebut, ia pasti akan diabaikan dari dipertimbangkan untuk permohonan jawatan kosong pada masa hadapan di dalam organisasi mereka. Keadaan ini menjadi lebih kritikal pada masa sekarang kerana sistem portal kerja mengingatkan perekrut sama ada permohonan anda pernah ditolak pada masa lalu ataupun tidak.

SIla teruskan sekiranya anda ingin menulis cv jurutera mekanikal, ingin panduan menulis cv jurutera mekanikal, inginkan templat cv jurutera mekanikal ataupun hanya ingin muat turun templat cv jurutera mekanikal untuk digunakan dalam permohonan kerja seterusnya.

Pengalaman kami adalah berdasarkan interaksi selama berdekad dengan pelbagai perekrut tempatan dan antarabangsa, termasuk agensi kerajaan dari bidang berteknologi tinggi.

Contoh CV jurutera mekanikal


Sama seperti menulis laporan kejuruteraan, menulis resume juga ada tekniknya. Menulis resume jurutera mekanikal merupakan karya seni yang sangat penting untuk mendapat kerja di organisasi idaman serta mendapat gaji yang memuaskan. Berikut merupakan garis panduan yang akan dibincangkan di sini untuk menghasilkan resume dan surat iringan dalam hanya beberapa minit:

 • Kaedah untuk memilih format resume, susun atur serta templat CV jurutera mekanikal terbaik untuk anda.
 • Contoh CV jurutera mekanikal yang lengkap.
 • Panduan menulis CV jurutera mekanikal dengan pengalaman dan CV jurutera mekanikal tanpa pengalaman langkah demi langkah untuk setiap bahagian resume anda.
 • Perkara yang MESTI dilakukan dan LARANGAN untuk dielakkan semasa menulis resume anda.
 • Petua Pro untuk menonjolkan diri anda berbanding calon lain.
 • Sumber untuk muat turun templat jurutera mekanikal anda

Jom selami panduan lengkap menulis resume👇

Kami telah sediakan contoh resume paling asas di bawah ini. Ianya akan dikembangkan secara lebih terperinci dengan pelbagai penambahbaikan untuk menarik perekrut memanggil anda menghadiri temuduga.

Cara menulis resume jurutera mekanikal (walaupun tanpa pengalaman)


Bidang penulisan resume untuk profesional telah berkembang maju semenjak lima tahun yang lalu. Piawaian penulisan baharu – templat – amalan terbaik – semuanya telah mengalami evolusi berbanding CV pada masa dahulu. Atas sebab ini, adalah  penting untuk anda teliti panduan yang dipaparkan di sini untuk menghasilkan resume yang lengkap pada kualiti anatrabangsa sebelum memulakan penulisan anda.

Susun atur

Struktur resume permohonan kerja jurutera mekanikal harus mempunyai bahagian yang berikut:

 • Tajuk atau pengepala
 • Objektif atau Ringkasan CV
 • Pengalaman kerjaya
 • Pendidikan utama
 • Kemahiran
 • Bahagian tambahan (bahasa, kemahiran menggunakan perisian, sijil, anugerah, kerja sukarela dan hobi)

Anda boleh memperibadikan resume jurutera mekanikal dengan menggunakan beberapa tips berikut:

 • Tulis resume baharu setiap kali permohonan kerja dilakukan agar kandungan disesuaikan dengan spesifikasi yang diiklankan oleh perekrut.
 • Hasilkan tajuk yang sesuai dan cari kata kunci dari iklan, kerana ia adalah perkara pertama yang akan dicari oleh perekrut.
 • Fokuskan masa dan fikiran anda untuk menambah pengalaman relevan yang serasi dengan keperluan iklan.
 • Semak skop dan keperluan iklan kerja dan tambahkan kata kunci dan kata kerja yang sesuai untuk meningkatkan peluang anda untuk memenangi perhatian perekrut.

Format dan Struktur

Sebagai seorang profesional, perekrut dan anda tahu bahawa siswazah baharu tidak mungkin mempunyai pengalaman mencukupi. Namun sekiranya anda mengikut norma penulisan resume terbaik seperti yang dicadangkan di sini, anda akan dapat mengolah perkataan dan struktur untuk menunjukkan kebolehan anda untuk memenuhi keperluan kerja tersebut.

Di bawah ini kami rumuskan dari jutaan jenis resume yang terdapat di internet kepada 3 kategori utama yang sesuai untuk bidang anda, iaitu:

 • Resume jenis fungsi pula menumpu pada kemahiran anda. Jika anda seorang graduan baru atau sedang menukar kerjaya untuk menjadi seorang jurutera mekanikal, maka resume dengan format fungsi adalah yang terbaik untuk anda.
 • Resume dengan format kronologi terbalik dapat memberi fokus kepada pengalaman profesional anda. Format ini sesuai sekiranya anda telah bekerja sebagai jurutera mekanikal selama beberapa tahun.
 • Resume hibrid/gabungan pula merupakan campuran kedua-dua format di atas. Ia sesuai untuk calon yang mempunyai gabungan kemahiran dan pengalaman yang memberangsangkan.

Susun atur resume terdiri daripada fon, saiz fon, margin, dan reka bentuk keseluruhan. Pilih reka bentuk ringkas yang mudah dibaca dan difahami. Fon seperti Helvetica, Georgia, Arial, Times New Roman dan Calibri adalah yang terbaik kerana ia mudah dibaca. Gunakan saiz fon 10-12pt.

📌 Tip: Hadkan resume anda kepada hanya SATU Muka Surat sahaja.


Tajuk dan Maklumat Untuk Dihubungi


Sebagai profesional, anda tidak boleh melakukan kesilapan dalam menulis tajuk atau pengepala resume. Bahagian ini mengandungi maklumat yang di perlukan oleh perekrut untuk menghubungi anda. Sekiranya seorang jurutera mekanikal mampu menulis dengan ringkas, padat tanpa ralat dan menarik, ia pasti mendapat perhatian perekrut untuk ditemuduga.

Maklumat yang perlu ada pada bahagian ini termasuk nama penuh anda, jawatan yang dipohon seperti dalam iklan, maklumat kaedah menghubungi seperti pautan ke profil LinkedIn dan email anda.

Contoh pengepala/tajuk yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
Abdul Hadi
Jurutera Mekanikal
04-4283344
abdul.hadi@gmail.com
Sik, Kedah
linkedin.com/Hadi


Contoh pengepala/tajuk yang tidak sesuai adalah seperti berikut:

SALAH
Abdul Hadi
Jurutera Mekanikal
04-4283344
king kong@gmail.com
No 27, Jalan Bidara 2/7, Taman Bidara
06400 Sik, Kedah Darul Aman
linkedin.com/Hadi

📌Tip: Pastikan bahagian tajuk ini pendek, hanya masukkan maklumat di atas. Sekiranya email anda tidak berbunyi profesional, adalah penting untuk anda hasilkan email baru yang lebih profesional serta dapat diakses melalui telefon pintar anda 24 jam.


Kepilkan gambar atau tidak:

Sebagai seorang jurutera mekanikal, aras rupa tidak menjadi ukuran potensi anda. Gambar tidak perlu dilampirkan dalam resume melainkan perekrut memintanya di dalam iklan atau email peribadi kepada anda sebelum sesi temuduga diadakan. Ini adalah kerana anda mungkin  didiskriminasi secara tidak disedari dari pihak perekrut dari awal lagi .

Pengalaman: Terangkan pengalaman anda dengan jelas


Bahagian pengalaman merupakan fokus kepada resume setiap jurutera mekanikal. Ia perlu ditulis berpaksikan iklan dari perekrut secara teratur, ringkas dan padat dalam format resume yang terkini.

Ringkasan resume anda, iaitu bahagian kedua selepas pengepala, perlu memberi persepsi kepada perekrut terhadap kredibiliti anda sebagai jurutera mekanikal yang berpotensi.

Apa yang perlu dilakukan jika anda tidak mempunyai pengalaman yang mencukupi

Bagaimanakah caranya untuk menghasilkan resume agar perekrut terpegun serta tidak sabar untuk menghubungi anda untuk ditemuduga, menawarkan gaji yang lebih besar berbanding dengan calon lain?

 • Mulakan kerja sebagai perantis atau sukarelawan selama beberapa bulan walaupun gajinya terlalu rendah.
 • Sekiranya anda mempunyai pelbagai pengalaman kerja, informasi pendidikan dalam zaman persekolahan perlu ditinggalkan kerana ia tidak lagi relevan kepada perekrut. 


Contoh penulisan pengalaman kerja yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
Jurutera Pembuatan Mekanikal
BAEM Systems
Januari 2012 hingga 2015
 • Menyediakan piawaian minimum untuk kerja yang melibatkan perisian pembuatan dan memberikan bimbingan dan sokongan kepada kakitangan yang bertanggungjawab untuk penambahbaikan proses dan aliran pengeluaran.
 • Membuat cadangan kepada pihak pengurusan mengenai teknologi pembuatan baharu untuk meningkatkan kualiti produk, peningkatan dalam masa pengeluaran dan mengurangkan kos pembuatan.
 • Menyokong pasukan pembangunan produk untuk melaksanakan kaedah pembuatan yang disyorkan untuk mencapai objektif syarikat.

💡 Contoh di atas mengaitkan tugasan anda dengan fakta/data yang dapat digunakan untuk mengukur pencapaian yang diperolehi. Ini juga memudahkan perekrut melihat sifat analitik anda sebagai seorang seorang jurutera mekanikal.


Contoh penulisan pengalaman kerja yang tidak sesuai adalah seperti berikut:

SALAH
Pengalaman
Jurutera Mekanikal
STRANDL Aerospace
November 2019 sehingga kini
 • Menganalisis butiran keperluan klien
 • Menguruskan 5 jurutera mekanikal

🛑 Contoh di atas adalah tidak spesifik, dan ia tidak akan menyerlahkan resume di kalangan calon lain.
📌Tip: Jangan hanya tulis anda seorang “graduan XX” – tiada perekrut yang mahu mengambil seorang graduan. Tulis gelaran yang anda perolehi semasa berada dalam latihan praktikal. Ia boleh jadi jurutera mekanikal Perantis.


Pendidikan: Bagaimana untuk menulis latar belakang akademik anda


Pendidikan memainkan peranan penting dalam resume setiap jurutera mekanikal. Anda boleh masukkan pendidikan sejurus selepas ataupun sebelum bahagian pengalaman kerja. Gunakan format yang konsisten untuk menyenaraikan pendidikan anda – mulakan dengan nama ijazah, nama institusi, tempoh masa pengajian dan hasil pembelajaran utama yang anda perolehi daripada pengajian.

📌 Sekiranya anda tiada pengalaman kerja, maka mulakan dengan maklumat akademik dan kemudiannya senaraikan kemahiran yang telah anda kuasai serta pengalaman semasa latihan praktikal pada tahun akhir anda.


Contoh penulisan latar belakang akademik yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
Sarjana Kejuruteraan Mekanikal
Universiti Malaya, Kuala Lumpur
2010-2012
GPA- 3.9/4.0

Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal (Pembuatan)
Universiti Teknologi Malaysia, Skudai Johor
2005-2019
GPA- 2.4/4.0

📌 Sekiranya anda masih belum tamat pengajian, masukkan tarikh tamat yang dijangkakan.


Kemahiran terbaik di dalam resume jurutera mekanikal anda


Resume anda perlu ada kemahiran teras serta kemahiran insaniah. Anda juga harus mengenal pasti kemahiran yang diperlukan untuk menyempurnakan kerja seperti dalam iklan perekrut dan kemahiran insaniah yang penting untuk bekerjasama di tempat kerja anda.

Mari lihat beberapa kemahiran penting yang perlu anda tambahkan pada resume anda.

Contoh Hard Skills atau Kemahiran Teras

 • Prinsip lean manufacturing
 • Pengurusan Projek, PMP
 • Agile Methodology
 • CATIA, Unigraphics, ProEngineer & Autocad
 • Nastran
 • MATLAB
 • Moldflow & MoldeX

Contoh Soft Skills atau Kemahiran Insaniah

 • Kemahiran mendengar secara generatif
 • Kemahiran berkomunikasi secara lisan dan bertulis seperti menulis laporan
 • Kemahiran menganalisis data
 • Kemahiran menyelesaikan masalah
 • Kemahiran bekerja dalam kumpulan
 • Menghormati pandangan berbeza
 • Dapat membezakan di antara masa untuk memimpin dan masa untuk dipimpin
 • Dapat bekerja dalam persekitaran yang bertekanan tinggi
 • Tidak mudah kecewa apabila idea yang diutarakan tidak mendapat sambutan
 • Dapat menerima kritikan untuk terus membina idea baru melalui gabungan idea ahli kumpulan lain

Ringkasan Profesional: Pembentangan intipati resume anda


Ringkasan profesional merupakan peluang di dalam resume untuk mempromosi diri. Ia dipecahkan kepada 2 bahagian:

 • Ayat pertama memberikan perincian relevan mengenai masa lampau anda untuk membentuk kredibiliti, seperti pendidikan, kemahiran, projek dan pencapaian lalu.
 • Ayat kedua mengenai masa hadapan dengan menyatakan minat dan seronoknya anda untuk berkhidmat dalam organisasi mereka.


Contoh penulisan ringkasan profesional yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
Jurutera pembuatan yang berkemahiran tinggi dengan sepuluh tahun pengalaman merancang dan mengarahkan proses pembuatan, mencari cabaran profesional baharu dengan pelanggan seperti Space-X. Seorang pengurus praktikal dan cemerlang dalam memotivasikan pasukan untuk menuruti jadual pengeluaran. Rekod prestasi yang terbukti dalam menambah baik proses pembuatan, mengurangkan pembaziran, dan melaksanakan inisiatif pengurangan kos yang meningkatkan keuntungan sebanyak 70%.

💡 Contoh di atas menampilkan kemahiran anda. Ia menjadikan resume kelihatan seimbang dan relevan dengan peranan yang diiklankan kerana ia mengaitkan anda dengan kerja berpersatuan yang menunjukkan anda dapat bekerja secara berkumpulan.


Contoh penulisan ringkasan profesional yang tidak menarik adalah seperti berikut:

SALAH
jurutera mekanikal Perantis yang berdedikasi dan berkaliber dengan penghasilan laporan padu.

🛑 Contoh di atas terlalu ringkas maka ia gagal menampilkan minat dan kemahiran yang telah anda kuasai kepada perekrut.


Bahagian tambahan untuk CV jurutera mekanikal


Bahagian tambahan di dalam resume bertindak sebagai sumber maklumat penting untuk perekrut. Berikut merupakan beberapa contoh yang boleh digunakan:

 • Calon boleh memasukkan pelbagai maklumat di bawah tajuk yang berbeza.
 • Ia merupakan bahagian yang kecil namun ia sentiasa menarik perhatian perekrut.
 • Mudah untuk mengisi ruang resume untuk siswazah yang tidak mempunyai pengalaman yang mendalam.
 • Caranya disini ialah memilih tajuk yang sesuai untuk resume anda. Ingat, informasi yang tidak menambah nilai pada diri anda atau keperluan majikan harus dielakkan.

Bahasa

Untuk seorang jurutera mekanikal, kemahiran berbahasa Inggeris dan bahasa tambahan lain seperti Sepanyol, Perancis atau Jerman akan memberi impak kepada resume kerana ia membezakan anda daripada calon lain.

Sertai beberapa kursus pendek selepas tamat pengajian atau dalam masa anda sedang menunggu untuk dipanggil temuduga. Kursus bahasa asing yang disertai perlulah menganugerahkan sijil yang diiktiraf pada peringkat antarabangsa seperti berikut:

 • Goethe Zertifikat atau TestDaF untuk bahasa Jerman
 • TOEFL atau IELTS untuk Bahasa Inggeris
 • SIELE untuk bahasa Sepanyol

Kerja Sukarela

💡 Sebagai seorang jurutera mekanikal, perekrut mempunyai andaian bahawa golongan professional ini tidak berinteraktif dengan komuniti, maka tiada pengalaman mendalam mengenai keadaan masyarakat.

Anda boleh mulakan dengan menentukan perubahan yang ingin anda lakukan dalam komuniti. Kemudian hubungi mereka melalui Facebook untuk membentangkan cadangan aktiviti sukarelawan anda dan mula menarik ahli komuniti lain untuk menyertai anda.

Hobi

💡Hobi yang relevan dengan bidang yang anda ceburi adalah sangat bernilai kepada perekrut yang berpengalaman. Ia menjadi ukuran sama ada anda sanggup melakukan lebih dari skop kerja formal.

Kemahiran Komputer

💡Setiap jurutera mekanikal mesti mempunyai kemahiran menggunakan berkomputer untuk membantu anda kerja kejuruteraan anda. Maka, ia hendaklah’ ditulis dalam bahagian tambahan sebagai ‘kemahiran komputer agar ia tidak terbenam dengan bahagian kemahiran am yang lain.

Pensijilan

💡Pensijilan adalah penting bagi setiap profesional. Ia merupakan idea yang bijak untuk tidak memasukkanya dalam bahagian pendidikan am.

Ringkasan: Menulis CV yang sesuai untuk jurutera mekanikal


Kita telah melihat begitu banyak tips dan panduan menghasilkan resume jurutera mekanikal yang terbaik atau dengan kata lain, model resume jurutera mekanikal. Sebagai nota terakhir, sila lihat semula rumusan berikut:

 • Kaji iklan pekerjaan dan kembangkan kemahiran yang mereka cari – dapatkan pensijilan kemahiran yang berkaitan
 • Pilih templat yang sesuai untuk menjana resume jurutera mekanikal pdf yang berkualiti.
 • Format resume yang betul adalah kunci untuk memastikan kelayakan anda dibentangkan dengan baik. Sila lihat beberapa tips tambahan disini.
 • Sesuaikan ringkasan resume anda kepada perekrut yang berlainan – jadikan ia semenarik mungkin untuk menarik perhatian pembaca.
 • Minta rakan anda untuk menyemak resume anda sebelum menghantarnya kepada perekrut.
 • Mulakan dengan pendidikan dan kemahiran, terutamanya jika anda tidak mempunyai pengalaman. Lihat beberapa kategori yang lain disini.

Ringkasan: Membuat Resume Profesional Untuk jurutera mekanikal

 • Pastikan resume anda pendek, ringkaskan semua kelayakan anda.
 • Jadi khusus dalam bahagian pengalaman anda – gunakan nombor untuk menambah kredibiliti – elakkan menulis peranan dan tanggungjawab.
 • Resume jurutera mekanikal anda hendaklah bermula dengan tajuk yang menarik. Ia perlu dibentang secara profesional. Anda boleh lihat templat
 • Gunakan bahagian tambahan untuk memberikan kejutan yang menyenangkan pengurus pengambilan pekerja.
 • Tulis ringkasan objektif yang menerangkan kemahiran dan minat utama anda dalam pekerjaan itu.
 • Gunakan format yang jelas untuk mempamerkan kelayakan akademik anda – jadikan deskriptif tentang kelayakan dan pencapaian akademik.

Lengkapkan CV anda dengan surat iringan


Surat iringan dihantar bersama resume dan ia menerangkan sebab anda berminat dengan jawatan yang ditawarkan dalam sesebuah iklan serta bagaimana anda merupakan calon terbaik berbanding ratusan calon yang lain.

Maka, luangkan masa untuk berfikir, membuat kajian mengenai struktur dan kandungan surat iringan yang dapat menarik perhatian perekrut dan kemudian menulisnya. Sila lihat contoh templat sedia ada disini untuk menjimatkan masa anda menghasilkan surat sendiri.

Cipta resume anda dengan templat terbaik

Soalan lazim

Apakah langkah yang perlu saya ambil untuk menjadi seorang jurutera mekanikal dengan pendapatan lumayan di Malaysia?

Terdapat pelbagai cara untuk mencapai impian ini. Mula dengan cerminkan diri dan lihat apa yang membuatkan anda ingin menjadi jurutera mekanikal? Kemudian lakukan kajian bidang yang terdapat di Malaysia dan organisasi yang terlibat, petakan disiplin/skop yang anda minat dan terdapat dalam semua bidang dan syarikat yang anda senaraikan. Akhir sekali, hasilkan resume melalui templat ini, dan hantar kepada setiap organisasi tersebut.

Industri apakah lagi yang memerlukan jurutera mekanikal di Malaysia?

Industri pemprosesan makanan Industri komputer Industri kimia Industri pakaian Untuk memudahkan kerja anda menghasilkan dan mengubah format tanpa menulis berulang resume anda setiap kali anda memohon pekerjaan, sila lihat resume builder yang telah kami hasilkan disini.

Buat resume anda dalam masa 15 minit

Koleksi percuma templat resume kami yang direka dengan kepakaran akan membantu anda menonjolkan diri daripada orang lain dan selangkah lebih dekat dengan pekerjaan impian anda.

Cipta resume anda