Resume peguam | Contoh, templat, tips & pelbagai lagi

Seorang peguam boleh memilih kerjaya dalam beberapa bidang sebagai Peguam Sivil, Jenayah, Conveying, Hartanah atau peguam korporat di Malaysia. Peningkatan permintaan terhadap peguam diunjurkan meningkat 3 peratus dari 2019 hingga 2030, Pertumbuhan pekerjaan akan berbeza mengikut jenis bidang yang diceburi.

Pembentukan:
Saiz:
Boleh disesuaikan:
Word (Microsoft)
A4
dan

Jom selami panduan lengkap menulis resume

Kami telah sediakan contoh resume paling asas dibawah ini. Ianya akan dikembangkan secara lebih terperinci dengan pelbagai penambahbaikan untuk menarik perekrut memanggil anda menghadiri temuduga.

Mohamad Ramli Bin Abdul Karim
Peguam Korporat
05-9283344
ramli.karim@gmail.com
Ipoh, Perak
linkedin.com/rakal

Ringkasan Profesional

Seorang peguam litigasi yang bersemangat dengan pengalaman 5+ tahun dalam undang-undang korporat dan am, teruja untuk menyertai Zubir & Chin untuk memanfaatkan kepakaran yang dimiliki. Dalam jawatan saya sebelum ini di Michael, Yong & Associates, menjadi peguam terbaik tahun 2021 menyelesaikan 63 perbicaraan dengan 3500+ jam boleh yang dibilkan.

Pengalaman

Peguam Korporat
Micheal, Yong & Associates
November 2019 sehingga kini

 • Mengetuai kes harta intelek utama dan dimediasi dengan kepuasan pelanggan sebanyak 85%
 • Membantu melonjakkan resolusi positif kepada 23/25 kes pada tahun lepas
 • Menganalisis merit kes untuk memenuhi kepentingan pelanggan
 • Mengetuai pasukan 10 peguam
 • 98% kadar keputusan yang menggalakkan

Peguam Junior
Zubir & Associates
Januari 2017 sehingga 2019

 • Menjalankan tinjauan keluar kepuasan pelanggan untuk 35-60 pelanggan sebulan melalui telefon
 • Menjalankan penyelidikan undang-undang ke atas kes baharu peguam kanan

Pendidikan

Sarjana Undang-undang Korporat, 2014-2016
Universiti Malaya,
GPA- 3.7/4.0

Ijazah Sarjana Muda Undang-undang, 2009-2014
Universiti Malaya
GPA- 3.4/4.0

Kemahiran

 • Kemahiran komunikasi
 • Kemahiran berunding
 • Kemahiran kepimpinan
 • Etika kerja
 • Kepakaran dalam undang-undang pekerjaan

Sijil Kemahiran
Sijil dalam Undang-Undang Alam Sekitar.
Sijil dalam Undang-Undang Hak Asasi Manusia dan Kemanusiaan Antarabangsa.

Oleh yang demikian, inilah masanya untuk anda memilih bidang sesuai dengan mencuba memon pekerjaan di tempat yang baru. Untuk menarik perhatian perekrut yang berkualiti, CV anda perlulah menarik perhatian mereka dalam 10 saat pertama membacanya. Sekiranya CV anda gagal memberi impak tersebut, ia pasti akan diabaikan dari dipertimbangkan untuk permohonan jawatan kosong pada masa hadapan di dalam organisasi mereka. Keadaan ini menjadi lebih kritikal pada masa sekarang kerana sistem portal kerja mengingatkan perekrut sama ada permohonan anda pernah ditolak pada masa lalu ataupun tidak.

SIla teruskan sekiranya anda ingin templat untuk digunakan dalam permohonan kerja seterusnya. Pengalaman kami adalah berdasarkan interaksi selama berdekad dengan pelbagai perekrut tempatan dan antarabangsa, termasuk agensi kerajaan dari bidang berteknologi tinggi.

Contoh CV peguam


Sama seperti menulis afidavit anda, menulis resume juga ada tekniknya. Menulis resume peguam merupakan karya seni yang sangat penting untuk mendapat kerja di organisasi idaman serta mendapat gaji yang menggembirakan. Berikut merupakan garis panduan yang akan dibincangkan disini untuk menghasilkan resume dan surat iringan dalam hanya beberapa minit:

 • Kaedah untuk memilih format resume, susun atur serta templat CV peguam terbaik untuk anda.
 • Contoh CV peguam yang lengkap.
 • Panduan menulis CV peguam dengan pengalaman dan CV peguam tanpa pengalaman langkah demi langkah untuk setiap bahagian resume anda.
 • Perkara yang MESTI dilakukan dan LARANGAN untuk dielakkan semasa menulis resume anda.
 • Petua Pro untuk menonjolkan diri anda berbanding calon lain.
 • Sumber untuk muat turun templat peguam anda

Cara menulis resume peguam (walaupun tanpa pengalaman)


Bidang penulisan resume untuk profesional telah berkembang maju semenjak dua tahun yang lalu. Piawaian penulisan baharu – templat – amalan terbaik – semuanya telah mengalami evolusi berbanding CV pada masa dahulu. Atas sebab ini, adalah  penting untuk anda teliti panduan yang dipaparkan disini untuk menghasilkan resume yang lengkap pada kualiti anatrabangsa sebelum memulakan penulisan anda.

Mari kita mulakan dengan melihat garis panduan penting untuk menghasilkan contoh resume seorang peguam. Kaedah ini digunakan dalam kebanyakan resume siswazah baharu mahupun yang berpengalaman. Di sini, kami sertakan amalan terbaik yang terkini dalam bidang sumber manusia sesebuah majikan yang berkualiti dan bertahap antarabangsa.

Perkara yang menarik mereka bermula dari, warna, susun atur, mudah untuk mereka cari informasi yang relevan dengan keperluan utama mereka dalam masa yang singkat.

Susun atur

Struktur resume permohonan kerja peguam harus mempunyai bahagian yang berikut:

 • Tajuk atau pengepala
 • Objektif atau Ringkasan CV
 • Pengalaman kerjaya
 • Pendidikan utama
 • Kemahiran
 • Bahagian tambahan (bahasa, kemahiran menggunakan perisian, sijil, anugerah, kerja sukarela dan hobi)

Anda boleh mempribadikan resume peguam dengan menggunakan beberapa tips berikut:

 • Tulis resume baharu setiap kali permohonan kerja dilakukan agar kandungan disesuaikan dengan spesifikasi yang diiklankan oleh perekrut.
 • Hasilkan tajuk yang sesuai dan cari kata kunci dari iklan, kerana ia adalah perkara pertama yang akan dicari oleh perekrut.
 • Fokuskan masa dan fikiran anda untuk menambah pengalaman relevan yang serasi dengan keperluan iklan.
 • Semak skop dan keperluan iklan kerja dan tambahkan kata kunci dan kata kerja yang sesuai untuk meningkatkan peluang anda untuk memenangi perhatian perekrut.

Format dan Struktur

Sebagai seorang profesional, perekrut dan anda tahu bahawa siswazah baharu tidak mungkin mempunyai pengalaman mencukupi. Namun sekiranya anda mengikut norma penulisan resume terbaik seperti yang dicadangkan di sini, anda akan dapat mengolah perkataan dan struktur untuk menunjukkan kebolehan anda untuk memenuhi keperluan kerja tersebut.

Di bawah ini kami rumuskan dari jutaan jenis resume yang terdapat di internet kepada 3 kategori utama yang sesuai untuk bidang anda, iaitu:

 • Resume jenis fungsi pula menumpu pada kemahiran anda. Jika anda seorang graduan baru atau sedang menukar kerjaya untuk menjadi seorang peguam, maka resume dengan format fungsi adalah yang terbaik untuk anda.
 • Resume dengan format kronologi terbalik dapat memberi fokus kepada pengalaman profesional anda. Format ini sesuai sekiranya anda telah bekerja sebagai peguam selama beberapa tahun.
 • Resume hibrid/gabungan pula merupakan campuran kedua-dua format di atas. Ia sesuai untuk calon yang mempunyai gabungan kemahiran dan pengalaman yang memberangsangkan.

Susun atur resume terdiri daripada fon, saiz fon, margin, dan reka bentuk keseluruhan. Pilih reka bentuk ringkas yang mudah dibaca dan difahami. Fon seperti Helvetica, Georgia, Arial, Times New Roman dan Calibri adalah yang terbaik kerana ia mudah dibaca. Gunakan saiz fon 10-12pt.

📌 Tip: Hadkan resume anda kepada hanya SATU Muka Surat sahaja.


Tajuk dan Maklumat Untuk Dihubungi


Sebagai profesional, anda tidak boleh melakukan kesilapan dalam menulis tajuk atau pengepala resume. Bahagian ini mengandungi maklumat yang di perlukan oleh perekrut untuk menghubungi anda. Sekiranya seorang peguam mampu menulis dengan ringkas, padat tanpa ralat dan menarik, ia pasti mendapat perhatian perekrut untuk ditemuduga. Maklumat yang perlu ada pada bahagian ini termasuk nama penuh anda, jawatan yang dipohon seperti dalam iklan, maklumat kaedah menghubungi seperti pautan ke profil LinkedIn dan email anda.

Contoh pengepala/tajuk yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
Mohamad Ramli Bin Abdul Karim
Peguam Korporat
05-9283344
ramli.karim@gmail.com
Ipoh, Perak
linkedin.com/


Contoh pengepala/tajuk yang tidak sesuai adalah seperti berikut:

SALAH
Mohamad Ramli Bin Abdul Karim
Peguam Korporat
05-9283344
romeo.forever@gmail.com
No. 2 Jalan Manjoi Utama,
Manjoi, 30020 Ipoh,
Perak
linkedin.com/rakal

📌Tip: Pastikan bahagian tajuk ini pendek, hanya masukkan maklumat di atas. Sekiranya email anda tidak berbunyi profesional, adalah penting untuk anda hasilkan email baru yang lebih profesional serta dapat diakses melalui telefon pintar anda 24 jam.


Kepilkan gambar atau tidak:

Sebagai seorang peguam, aras rupa tidak sepatutnya menjadi ukuran tahap keupayaan anda. Gambar tidak perlu dilampirkan dalam resume melainkan perekrut memintanya di dalam iklan atau email peribadi kepada anda sebelum sesi temuduga diadakan. Ini adalah kerana anda mungkin  didiskriminasi secara tidak disedari dari pihak perekrut dari awal lagi .

Pengalaman: Terangkan pengalaman anda dengan jelas


Bahagian pengalaman merupakan fokus kepada resume setiap peguam. Ia perlu ditulis berpaksikan iklan dari perekrut secara teratur, ringkas dan padat dalam format resume yang terkini.

Ringkasan resume anda, iaitu bahagian kedua selepas pengepala, perlu memberi persepsi kepada perekrut terhadap kredibiliti anda sebagai peguam yang berpotensi.

Apa yang perlu dilakukan jika anda tidak mempunyai pengalaman yang mencukupi

Bagaimanakah caranya untuk menghasilkan resume agar perekrut terpegun serta tidak sabar untuk menghubungi anda untuk ditemuduga, menawarkan gaji yang lebih besar berbanding dengan calon lain?

 • Mulakan kerja sebagai perantis atau sukarelawan selama beberapa bulan walaupun gajinya terlalu rendah.
 • Sekiranya anda mempunyai pelbagai pengalaman kerja, informasi pendidikan dalam zaman persekolahan perlu di tinggalkan kerana ia tidak lagi relevan kepada perekrut. 

Contoh penulisan pengalaman kerja yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
Peguam Korporat
Micheal, Yong & Associates
November 2019 sehingga kini
 • Mengetuai kes harta intelek utama dan dimediasi dengan kepuasan pelanggan sebanyak 85%
 • Membantu melonjakkan resolusi positif kepada 23/25 kes pada tahun lepas
 • Menganalisis merit kes untuk memenuhi kepentingan pelanggan
 • Mengetuai pasukan 10 peguam
 • 98% kadar keputusan yang menggalakkan

💡 Contoh di atas mengaitkan tugasan anda dengan fakta/data yang dapat digunakan untuk mengukur pencapaian yang diperolehi. Ini juga memudahkan perekrut melihat sifat analitik anda sebagai seorang seorang peguam.


Contoh penulisan pengalaman kerja yang tidak sesuai adalah seperti berikut:

SALAH
Pengalaman
Peguam Korporat
Micheal, Yong & Associates
November 2019 sehingga kini
 • Menganalisis butiran kes klien
 • Tiada penghakiman kesalahan
 • Penyelesaian yang berfaedah untuk pelanggan
 • Menguruskan 5 peguam

🛑 Contoh di atas adalah tidak spesifik, dan ia tidak akan menyerlahkan resume dikalangan calon lain.
📌Tip: Jangan hanya tulis anda seorang “graduan XX” – tiada perekrut yang mahu mengambil seorang graduan. Tulis gelaran yang anda perolehi semasa berada dalam latihan praktikal. Ia boleh jadi Peguam Perantis.


Pendidikan: Bagaimana untuk menulis latar belakang akademik anda


Pendidikan memainkan peranan penting dalam resume setiap peguam. Anda boleh masukkan pendidikan sejurus selepas ataupun sebelum bahagian pengalaman kerja. Gunakan format yang konsisten untuk menyenaraikan pendidikan anda – mulakan dengan nama ijazah, nama institusi, tempoh masa pengajian dan hasil pembelajaran utama yang anda perolehi daripada pengajian.

📌 Sekiranya anda tiada pengalaman kerja, maka mulakan dengan maklumat akademik dan kemudiannya senaraikan kemahiran yang telah anda kuasai serta pengalaman semasa latihan praktikal pada tahun akhir anda.


Contoh penulisan latar belakang akademik yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
Sarjana Undang-undang Korporat, 2014-2016
Universiti Malaya,
GPA- 3.7/4.0

Ijazah Sarjana Muda Undang-undang, 2009-2014
Universiti Malaya
GPA- 3.4/4.0

📌 Sekiranya anda masih belum tamat pengajian, masukkan tarikh tamat yang dijangkakan.


Kemahiran terbaik di dalam resume peguam anda


Resume anda perlu ada kemahiran teras serta kemahiran insaniah. Anda juga harus mengenal pasti kemahiran yang diperlukan untuk menyempurnakan kerja seperti dalam iklan perekrut dan kemahiran insaniah yang penting untuk bekerjasama di tempat kerja anda.

Mari lihat beberapa kemahiran penting yang perlu anda tambahkan pada resume anda.

Contoh Hard Skills atau Kemahiran Teras

 • Pengetahuan undang-undang
 • Prosedur undang-undang
 • Undang-undang liabiliti produk
 • Pengurusan projek
 • Undang-undang Jenayah
 • undang-undang cukai
 • Penasihat undang-undang
 • Analisis dan penyelidikan undang-undang

Contoh Soft Skills atau Kemahiran Insaniah

 • Kemahiran mendengar secara generatif
 • Kemahiran berkomunikasi secara lisan dan bertulis seperti menulis laporan
 • Menghormati pandangan berbeza
 • Dapat membezakan di antara masa untuk memimpin dan masa untuk dipimpin
 • Dapat menerima kritikan untuk terus membina idea baru melalui gabungan idea ahli kumpulan lain.
 • Tidak mudah kecewa apabila idea yang diutarakan tidak mendapat sambutan

Ringkasan Profesional: Pembentangan intipati resume anda


Ringkasan profesional merupakan peluang di dalam resume untuk mempromosi diri. Ia dipecahkan kepada 2 bahagian:

 • Ayat pertama memberikan perincian relevan mengenai masa lampau anda untuk membentuk kredibiliti, seperti pendidikan, kemahiran, projek dan pencapaian lalu.
 • Ayat kedua mengenai masa hadapan dengan menyatakan minat dan seronoknya anda untuk berkhidmat dalam organisasi mereka.

Contoh penulisan ringkasan profesional yang baik adalah seperti berikut:

BETUL
Seorang peguam litigasi yang bersemangat dengan pengalaman 5+ tahun dalam undang-undang korporat dan am, teruja untuk menyertai Zubir & Chin untuk memanfaatkan kepakaran yang dimiliki. Dalam jawatan saya sebelum ini di Michael, Yong & Associates, menjadi peguam terbaik tahun 2021 menyelesaikan 63 perbicaraan dengan 3500+ jam boleh yang dibilkan.

💡 Contoh di atas menampilkan kemahiran anda. Ia menjadikan resume kelihatan seimbang dan relevan dengan peranan yang diiklankan kerana ia mengaitkan anda dengan kerja berpersatuan yang menunjukkan anda dapat bekerja secara berkumpulan.


Contoh penulisan ringkasan profesional yang tidak menarik adalah seperti berikut:

SALAH
Peguam Perantis yang berdedikasi dan berkaliber dengan penghasilan hujah konkrit..

🛑 Contoh di atas terlalu ringkas maka ia gagal menampilkan minat dan kemahiran yang telah anda kuasai kepada perekrut.


Bahagian tambahan untuk CV peguam


Bahagian tambahan di dalam resume bertindak sebagai sumber maklumat penting untuk perekrut. Berikut merupakan beberapa contoh yang boleh digunakan:

 • Calon boleh memasukkan pelbagai maklumat di bawah tajuk yang berbeza.
 • Ia merupakan bahagian yang kecil namun ia sentiasa menarik perhatian perekrut.
 • Mudah untuk mengisi ruang resume untuk siswazah yang tidak mempunyai pengalaman yang mendalam.
 • Caranya disini ialah memilih tajuk yang sesuai untuk resume anda. Ingat, informasi yang tidak menambah nilai pada diri anda atau keperluan majikan harus dielakkan.

Bahasa

Untuk seorang peguam, kemahiran berbahasa Inggeris dan bahasa tambahan lain seperti Mandarin dan Latin akan memberi impak kepada resume kerana ia membezakan anda daripada calon lain.

Sertai beberapa kursus pendek selepas tamat pengajian atau dalam masa anda sedang menunggu untuk dipanggil temuduga. Kursus bahasa asing yang disertai perlulah menganugerahkan sijil yang diiktiraf pada peringkat antarabangsa seperti berikut:

 • Goethe Zertifikat atau TestDaF untuk bahasa Jerman
 • TOEFL atau IELTS untuk Bahasa Inggeris
 • SIELE untuk bahasa Sepanyol

Kerja Sukarela

💡 Sebagai seorang peguam, perekrut mempunyai andaian bahawa golongan professional ini tidak berinteraktif dengan komuniti, maka tiada pengalaman mendalam mengenai keadaan masyarakat. Oleh yang demikian, adalah agak bijak sekiranya anda sebagai peguam mempamerkan model resume yang menarik hati perekrut dengan menyertai program sukarela yang berkaitan dengan bidang anda walaupun tidak bergaji.

Anda boleh mulakan dengan menentukan perubahan yang ingin anda lakukan dalam komuniti. Kemudian hubungi mereka melalui Facebook untuk membentangkan cadangan aktiviti sukarelawan anda dan mula menarik ahli komuniti lain untuk menyertai anda.

Hobi

💡Hobi yang relevan dengan bidang yang anda ceburi adalah sangat bernilai kepada perekrut yang berpengalaman. Ia menjadi ukuran sama ada anda sanggup melakukan lebih dari skop kerja formal.

Kemahiran Komputer

💡Setiap peguam mesti mempunyai kemahiran menggunakan berkomputer untuk membantu anda merujuk dan membuat penyelidikan kes lalu. Maka, ia hendaklah’ di tulis dalam bahagian tambahan sebagai ‘kemahiran komputer agar ia tidak terbenam dengan bahagian kemahiran am yang lain.

Pensijilan

💡Pensijilan adalah penting bagi setiap profesional. Ia merupakan idea yang bijak untuk tidak memasukkanya dalam bahagian pendidikan am.

Ringkasan: Menulis CV yang sesuai untuk peguam


Kita telah melihat begitu banyak tips dan panduan menghasilkan resume peguam yang terbaik atau dengan kata lain, model resume peguam. Sebagai nota terakhir, sila lihat semula rumusan berikut:

 • Kaji iklan pekerjaan dan kembangkan kemahiran yang mereka cari – dapatkan pensijilan kemahiran yang berkaitan
 • Pilih templat yang sesuai untuk menjana resume peguam pdf yang berkualiti.
 • Format resume yang betul adalah kunci untuk memastikan kelayakan anda dibentangkan dengan baik. Sila lihat beberapa tips tambahan disini.
 • Sesuaikan ringkasan resume anda kepada perekrut yang berlainan – jadikan ia semenarik mungkin untuk menarik perhatian pembaca.
 • Minta rakan anda untuk menyemak resume anda sebelum menghantarnya kepada perekrut.
 • Mulakan dengan pendidikan dan kemahiran, terutamanya jika anda tidak mempunyai pengalaman. Lihat beberapa kategori yang lain disini.

Ringkasan: Membuat Resume Profesional Untuk peguam

 • Pastikan resume anda pendek, ringkaskan semua kelayakan anda.
 • Jadi khusus dalam bahagian pengalaman anda – gunakan nombor untuk menambah kredibiliti – elakkan menulis peranan dan tanggungjawab.
 • Resume peguam anda hendaklah bermula dengan tajuk yang menarik. Ia perlu dibentang secara profesional. Anda boleh lihat templat disini.
 • Gunakan bahagian tambahan untuk memberikan kejutan yang menyenangkan pengurus pengambilan pekerja.
 • Tulis ringkasan objektif yang menerangkan kemahiran dan minat utama anda dalam pekerjaan itu.
 • Gunakan format yang jelas untuk mempamerkan kelayakan akademik anda – jadikan deskriptif tentang kelayakan dan pencapaian akademik.

Lengkapkan CV anda dengan surat iringan


Surat iringan dihantar bersama resume dan ia menerangkan sebab anda berminat dengan jawatan yang ditawarkan dalam sesebuah iklan serta bagaimana anda merupakan calon terbaik berbanding ratusan calon yang lain.

Maka, luangkan masa untuk berfikir, membuat kajian mengenai struktur dan kandungan surat iringan yang dapat menarik perhatian perekrut dan kemudian menulisnya. Sila lihat contoh templat sedia ada disini untuk menjimatkan masa anda menghasilkan surat sendiri.

Cipta resume anda dengan templat terbaik

Apakah langkah yang perlu saya ambil untuk menjadi seorang peguam di Malaysia?

Berikut merupakan rumusan langkah yang perlu dilalui anda untuk menjadi peguam di

Malaysia:
 • Mendaftar dalam program setara Pra-Universiti/Tahun 12 yang diiktiraf.
 • Lulus dengan ijazah undang-undang dari universiti yang diluluskan.
 • Lengkapkan Sijil dalam Amalan Undang-undang (CLP) atau Kursus Latihan Profesional Bar.
 • Menjalani Pupillage (dikenali sebagai “Chambering”)
Ijazah undang-undang manakah yang diiktiraf di Malaysia?

Untuk memudahkan kerja anda menghasilkan dan mengubah format tanpa menulis berulang resume anda setiap kali anda pohon pekerjaan, sila lihat resume builder yang telah kami hasilkan disini.

 • Lengkapkan Kursus Vokasional Bar (BVC) atau Sijil Amalan Undang-undang (CLP).
 • BVC ditawarkan di Great Britain dan merupakan pilihan popular bagi kebanyakan rakyat Malaysia kerana reputasinya yang cemerlang dan prospek pekerjaan.
 • Alternatifnya di Malaysia ialah peperiksaan yang dikenali sebagai Sijil Amalan Undang-undang.

Buat resume anda dalam masa 15 minit

Koleksi percuma templat resume kami yang direka dengan kepakaran akan membantu anda menonjolkan diri daripada orang lain dan selangkah lebih dekat dengan pekerjaan impian anda.

Cipta resume anda